RECEPTEN

HeksenReceptenLol

MABON noten-porto (bereiden rond 15 september):

NotenPortporto

Leg 10 okkernoten in hun groene pel in een houten bakje – laat deze 10 dagen rusten.
Hierna was je deze, breek ze middendoor en doe je ze in een plastiek emmertje met deksel of in een grote glazen fles (= 5 liter inhoud).
Voeg hierbij 5 flessen rode wijn (goede kwaliteit)
1 liter alcohol van 90 graden
1 kg suiker
Alles goed roeren en je pot of fles goed afsluiten.
Drie maanden laten rusten en af ten toe eens schudden.
Door een zeef gieten met een doekje in de zeef.
In flessen gieten en drinken maar … opgelet dit is een stevig drankje dus zet liever je bezem opzij …

MABON vlierbessen-siroop:

vlierbessensiroop

2.5 kg vlierbessen, 0.5 liter water, pijpje kaneel, 5 kruidnagels, een kleinstukje gember, 2 kg fijne bruine kandijsuiker (je kan de kruidnagels en de gember -en eventueel de kaneel- ook weglaten of vervangen door tijm en pepermunt, zeker als je de siroop voor kinderen wil gebruiken).

Breng de kruidnagels, kaneel en gember met het water aan de kook, laat een half uurtje zachtjes trekken, filtreer en laat afkoelen.
Haal de bessen van de steeltjes en was ze. Doe ze met het kruidenaftreksel in een pan en breng aan de kook, laat even sudderen en pers het nog warme sap door een zeef. Breng onmiddellijk terug aan de kook en voeg er al roerend de suiker aan toe. Laat nog even doorkoken en vul af in potjes

3bottles

Hoestsiroop:

– 500g kandijsuiker in brokken

– 25g thijm

– 25g eucalyptus

– 40g hysop

– 10g klaproosbloemen

– 2cm drop

– 4 blaadjes salie en laurier

– 1200L koud water

– 1 glas rum, whisky of cognac

– 1/4 potje muntkristallen (menthol)

Alles samen koken gedurende 2 minuten. Hierna pas de muntkristallen toevoegen. 1/2 uur laten trekken, daarna 15min laten afkoelen. Hierna zeven en in flesjes doen.

Mede

LITHA “Bokkerijders” Mede:

– 3/4 witte droge wijn

– 2x eetlepels honing

– 1x theelepel gekneusd anijszaad

– 1x gebroken laurierblad

– 1x theelepel gekneusd korianderzaad

Je giet een scheut witte wijn in een pan en voegt hierbij de kruiden toe, aan de kook brengen waardoor de kruiden loskomen. Breng de gekookte wijn bij de rest van de witte wijn en voeg dan pas de honing toe. Als de honing goed gesmolten is, zeef je de wijn, giet hem in een glazen fles en zet hem 1 volle nacht in de ijskast.

LITHA paardenbloemenlikeur:

Paardenbloemen overgieten met kokend water, 3 dagen laten staan en hierna afgieten.
Per 1,5L paardenbloemenwater 1kg suiker, 1 geperste citroen, de geraspte schil van 1 citroen, 1 koffielepel droge gist & een stukje gember toevoegen.
Dit geheel 1/2 uur laten koken en hierna een week laten trekken en vervolgens afgieten.
In een fles gieten met draaiknop en zeker 3 maanden laten staan.
Vervolgens jouw paardenbloemenlikeur mengen met witte wijn: 1/4 likeur & 3/4 witte wijn

wijnpunch vlierbessen

BELTANE/LAMMAS rode- en witte kruidenwijn (wijnpunch) :

Rode kruidenwijn:

– 1L braambessensap/vlierbessensap

– 1L rode sangria

– 1 porto glas bessenjenever

– 1 druppelglas vodka

Witte kruidenwijn:

– 1L wit druivensap

– 1L witte sangria

– 1 glas appeljenever

– 1 druppelglas vodka

Alles samen mixen en koel reserveren. Indien je een echte wijn “punch” wil maken, allerlei seizoensfruit toevoegen.

Waissail

YULE Wassail (Heildronk):
Benodigdheden:

2 rode appels
200 gr. bruine suiker
1 citroen
1 tl. gemberpoeder
4 kaneel stokjes
½ tl kruidnagels
600 ml bruin bier
500 ml appelcider

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de appels (niet schillen) boor het klokhuis eruit en snijd de appels doormidden. Vul de halve appels met een deel van de bruine suiker en bak ze circa 25 minuten in de oven. Snij de citroen in plakjes.

Doe de appels met de citroen, de rest van de bruine suiker, gemberpoeder, kaneelstokjes, kruidnagels, het bier en de appelcider in een pan. Breng aan de kook en laat het dan tegen de kook aan circa 15 minuten op het vuur staan.

Elfenwine

IMBOLC Elfenwijn:
Benodigdheden per glas:

200 ml melk
1 theelepel honing
1/4e tl vanille essence
Snuifje kaneel

Bereidingswijze: verwarm de melk op laag vuur en laat deze net niet koken. Schenk het dan in het glas en voeg de honing en vanille toe. Besprenkel het drankje met wat kaneel.

Cake

OSTARA honingcake
Benodigdheden:

200 gram cakemeel
200 gram boter
4 eieren
100 gram suiker
100 gram honing
Een bakblik

Verwarm de oven voor op 160 graden

Bereidingswijze: maak een vloeibaar mengseltje van de eieren, boter (Deze kunt u het beste even een laten smelten) suiker en honing. Vet het bakblik in, en bestrooi dit met paneermeel. Doe de cakemeel in een beslag kom en voeg hier het mengsel bij wat u zojuist hebt gemaakt van de eieren, boter, suiker en honing. Doe nu het deeg in het ingevette, en bestrooide bakblik.

60 minuten in de oven.

Tips: voor een wat sterke honingsmaak kunt u meer honing toevoegen i.p.v. de suiker zolang de verhoudingen maar ongeveer hetzelfde blijven. Bestrijk wat honing over de bovenkant van de cake, dit zal in de warme oven heerlijk karamelliseren.

Apple-Cider

 

MABON cider:
Benodigdheden:

4 Kopjes appelcider.
4 Kopjes druivensap.
2 Kaneel stokjes van ± 10cm.
2 á 3 hele kruidnagels.
1 tl. Pigment (Allspice).

Verwarm de cider en het druivensap samen in een (steel)pan. Voeg de kaneelstokjes, piment en de kruidnagelen toe. Breng tot net aan de kook en zet het vuur laag. Minimaal 5 minuten door laten pruttelen.

3groentenpuree

SAMHEIN stoofpotje:

Stwmp Naw Rhyw is een oud Welsh gerecht dat al duizenden jaren met Samhain gemaakt wordt voor je dierbaren in deze en de andere wereld. De stamppot bestaat uit 9 verschillende ingrediënten die de 9 wachters van het Keltisch Levenswiel vertegenwoordigen.

Voor 4 personen heb je nodig:

4 aardappelen
1 winterwortel
1 knolletje
200 gram erwten
1 pastinaak
1 prei
peper
zout
verse melk

Was, schil en hak de ingrediënten en kook ze samen in 1 pan gaar in ongeveer 25 minuten. Giet het kookwater af en maak met de melk een pureestamp. Voeg peper en zout naar smaak toe.

 

 

 

 

 

Advertenties