MEDITATIE-HOUDING

meditatie-houding-150x150

Het eerste wat je leert als je begint met mediteren is hoe je een effectieve en comfortabele houding kunt aannemen. Er zijn twee belangrijk dingen die je in gedachten moet houden als je gaat zoeken naar een geschikte houding als je begint met mediteren.

De houding moet comfortabel zijn en je de mogelijkheid bieden om te kunnen ontspannen.
De houding moet er voor zorgen dat je tijdens de meditatie bewust en alert blijft.

Beide punten zijn van groot belang. Als je oncomfortabel zit is het onmogelijk om je goed te ontspannen. Als je niet meditatie kussenkunt ontspannen kun je ook niet genieten van de meditatie. En even zo belangrijk je zult ook niet in staat zijn om de onderliggende emoties te kunnen loslaten die fysieke spanningen veroorzaken.

Als je het bovenstaande leest zou je denken dat je het beste kunt gaan liggen mediteren in plaats van zitten of staan. Dit is een slecht gedachte. Liggend mediteren maakt je geest in veel gevallen vaag en mistig. Als je pech hebt lig je binnen de kortste keren te slapen. Probeer liggend mediteren zoveel mogelijk te voorkomen. Doe dit alleen als het door lichamelijke ongemakken niet anders kan.

De beste manier om effectief, comfortabel, bewust en alert te mediteren is in een zittende houding. Het is niet nodig om in een kleermakerszit te zitten of op de grond. Ik wil je kennis laten maken met de drie meest gebruikte en meest effectieve houdingen:

Zittend op een stoel.
Schrijlings zittend op een kussen of een kruk.
Zittend met gekruiste benen in de kleermakerszit

Het belangrijkste hierbij is om die houding te vinden die voor jou comfortabel is en het beste bij je past. Denk niet dat het stoer is om in de kleermakerszit te gaan zitten omdat je dit meestal ziet op foto’s. Als je niet zo lenig bent of je hebt een andere beperking wees dan stoer en maak het jezelf gemakkelijk. Mediteren moet leuk zijn en geen lijden…
Elementen voor een goede meditatie houding.

Elementen voor een goede meditatie-houding:

meditatie-krukje

Er zijn dus veel verschillende manieren om te gaan zitten voor het mediteren inclusief het gebruik van een stoel, meditatie krukjekussen of krukje. Daarnaast zijn er nog verschillende varianten van zitten met gekruiste benen. Dit gaat van een simpele kleermakerszit tot een volle lotus houding. Ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om een comfortabele en ontspanning houding te vinden. Luister hierbij goed naar je lichaam. Een ongemakkelijke houding zal je afleiden van de meditatie en is tevens een signaal van je lichaam om je duidelijk te maken dat er iets mis is.

Als je op zoek gaat naar een houding die het mogelijk maakt om comfortabel te zitten en die er voor zorgt dat je bewust bent, houdt dan de volgende punten in gedachten.

 • Je rug is recht met een lichte natuurlijk holle onderrug. Niet teveel ingezakt en ook niet een overdreven holle rug
 • Je ruggengraat is ontspannen
 • Je schouders zijn ontspannen en een beetje naar achteren gedraaid en naar beneden
 • Je handen worden ondersteund. Je kan ze laten rusten op een kussen of op je schoot zodat je armen kunnen ontspannen
 • Je hoofd is in balans met je kin iets ingetrokken. De achterkant van je nek is ontspannen en lang
 • Je gezicht, ogen en kaak zijn ontspannen. Je voorhoofd is glad en zonder rimpels. Je tong is ontspannen en raakt licht de achterkant van je tanden

Nu we de meest belangrijke facetten hebben benoemd die kunnen bijdragen aan een comfortabele en bewuste houding zal ik je hieronder foto’s laten zien van de meest gebruikte houdingen tijdens het mediteren.

Houding-123-en

volle lotus houding halve lotus houding kleermakerszit

houding-456

meditatie houdingzittend op krukje zittend op kussen zittend op stoel

 

Voordelen van goed ademhalen:

Over het algemeen zal het leven op alle punten verbeteren. Goed ademen heeft dan ook nog als groot voordeel :

 • Het stress niveau gaat naar beneden.
 • De mogelijkheid om je te focussen en te concentreren vergroot.
 • We zijn emotioneel en mentaal beter in balans.
 • Je algemene gezondheid zal een stuk vooruit gaan.
 • Je immuun systeem zal verbeteren.
 • Het zal je helpen giftige stoffen af te voeren.
 • Mogelijkheid om het leven dragelijker te maken en te verbeteren in het algemeen.