MAANSTANDEN

NieuweMaan

NIEUWE MAAN
Fase: geboorte en transformatie
Tijd: voor en tijdens zonsopgang
Trefwoorden: schoonheid, gezondheid, vooruitgang, groei, nieuw werk, liefde, communicatie, harmonie
Kleuren: transparante kleuren, wit
Godinnen: Diana, Athena, Brigid, Branwen, Juno, Alcyone
Tarotkaart: De Dwaas, De Magiër, Het Oordeel
De Nieuwe maan wordt gebruikt voor persoonlijke groei, heling, of het zegenen van een nieuw project of onderneming. De resultaten worden zichtbaar bij de eerstvolgende Volle Maan, na circa veertien dagen, maar het kan ook een cyclus duren. Nieuwe Maan is de periode van een geheel nieuw begin, waarbij nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd. Op de dag zelf vindt de transformatie van oud naar nieuw plaats. Onderneem pas actie als het al enkele uren Nieuwe Maan is, niet in de uren ervoor. De reden is dat je door een transformatiefase heengaat van de Donkere naar de Nieuwe Maan, waarin het oude plaats maakt voor het nieuwe. Je kunt het zekere voor het onzekere nemen en deze dag als een rustpunt beschouwen. Mediteer op wat je losgelaten hebt en concentreer je op een nieuwe, frisse start. Er is veel aandacht voor de buitenwereld en er is sprake van creatieve plannen. Initiatieven die je neemt zullen juist nu veel resultaten opleveren. Maak er gebruik van door op zoek te gaan naar ander werk. Er is ook meer kans op een nieuwe liefde. Gezondheidskwesties kennen een positief begin. Alles wat dat begin positief beïnvloedt, kan toegepast worden.
Voor een ritueel kleed je je in lichte, liefst witte kleding, omdat dit reinheid symboliseert. Het altaar kun je versieren met witte bloemen en kaarsen. Wanneer je vooraf een ritueel bad neemt, gebruik je een zelfgemaakt badzout met een frisse geur zoals vlier of jasmijn.
Magische werk en rituelen: Een dans waarbij je muziek uitkiest die langzaam begint, opzweept, stilvalt en dan weer een nieuw begin kent.
Divinatie: met Tarotkaarten
Meditatie en visualisatie: mediteer op loslaten en opnieuw beginnen. Visualiseer je doelen op korte en lange termijn. Hoe kun je van iets ouds weer iets nieuws maken? Creëer in je visualisatie een moment waarop je iets maakt dat onder je handen uitgroeit tot iets waarmee je verder kunt in leven.
Creatieve bezigheid: schrijf in je dagboek wat je hebt geleerd van de afgelopen fase, wat je opvalt aan terugkerende patronen en wat je kunt gebruiken om een nieuw doel te bereiken. Verder is dit een goede tijd om je bezig te houden met tekenen, mandalatekenen, ontwerpen, patroontekenen. Een prima moment om nieuwe voornemens te maken en doelen te stellen.

WassendeMaan

WASSENDE MAAN:
Fase: Het jonge, nieuwsgierige meisje en de zwangere vrouw
Tijd: van twaalf uur ’s middags tot zonsondergang
Trefwoorden: nastreven, groei, opbouw, liefde en samenwerking, motivatie, overvloed, doelen vaststartistieke creaties, zaken, emoties, moed, vriendschappen, geluk, doelen ellen, diploma’s, geboorte, actie, jeugd, vindingrijkheid, enthousiasme, inspiratie, beweging, verzorging.
Godinnen: Diana, Athena, Kore, Artemis, Sarasvati
Tarotkaart: De Keizerin
Nieuwe maan is een periode van nieuwe, frisse plannen, maar daarna is het de Wassende Maan die moed en energie schenkt om wat tijdens Nieuwe Maan werd bedacht ook daadwerkelijk te onderzoeken, aan te pakken en te ontwikkelen. Vooral voor genezings-processen is het een goede periode. Nieuwe krachten komen nu tot ontwikkeling en nieuwe kansen op allerlei gebied dienen zich vervolgens aan. Dit is de tijd om een nieuwe tuin aan te leggen en creatieve plannen uit te voeren. Je zult merken dat je alles wat je tegenkomt geleidelijk in je opneemt. Gaat het om nieuwe kennis, dan kun je die gemakkelijker begrijpen, maar in feite is alles wat nieuw is inspirerend genoeg om door te zetten. Het is de tijd om actie te ondernemen, een periode om wanneer je een tijdje van alles hebt uitgesteld er energiek tegen te gaan. Het is eveneens een prima tijd om te trouwen. Wie iets in “gewicht wil toenemen”, begint daar nu mee.

Rituelen rond deze maan zijn geschikt om op constructieve wijze te werken aan liefde, vriendschap, succes, voorspoed, gezondheid en werk. Gebruik deze Maanstand vooral om aan magie te doen die de dingen naar je toe haalt.
Magisch werk en rituelen: de beste tijd voor aantrekkende magie, een opbouwend proces. Kies voor een ritueel rond een thema dat je nog wilt uitwerken en waar je met volle energie aandacht en tijd aan wilt besteden, omdat het de moeite waard is te worden ontdekt en uitgebouwd. Bijvoorbeeld op het gebied van liefde, werk, gezondheid, kennis of vriendschap. Dans op vrolijke, energieke, luchtige muziek.
Divinatie: met pendel en runen
Meditatie en visualisatie: werk aan het bereiken van je doelen en stel je jezelf voor in succesvolle situaties waarbij je volop nieuwe kansen krijgt aangeboden. Onderzoek in je visualisatie de details en doe ervaring op.
Creatieve bezigheid: tekenen en schilderen, bijvoorbeeld aquarellen, en schrijven – iets wat je onder je handen kunt zien ‘groeien’. Zoals bijvoorbeeld breien, haken, knutselen, maar ook het maken van magische werktuigen.

ArtikelVolleMaan

VOLLE MAAN:
Fase: de moeder
Tijd: Van zonsondergang tot zonsopgang, met als hoogtepunt middernacht
Trefwoorden: artistieke vaardigheden, schoonheid, veranderingen, dromen, familie, kinderen, liefde en romantiek, geld, bescherming, zelfvertrouwen, vooruitgang op allerlei gebied, beslissingen, communicatie, divineren, ontwikkeling, kracht, genezen, zuivering, geld, reizen, vruchtbaarheid, doelen bereiken, samenwerking, expansie, vervulling, realisatie.
Godinnen: Selena, Demeter, Isis, Aphrodite, Mama Quilla, Arianrod, Lakshmi, Inanna
Tarotkaart: De Ster, De Wereld
Volle Maan is een actieve fase waarin er veel om je heen gebeurt, het toppunt van energie, bescherming, vriendschap en liefde. De energie is nu bijzonder krachtig en hier kun je gebruik van maken om doelen te bereiken die net ietsje meer power nodig hebben. Je merkt het in de komende dagen om je heen: bijna overal waar je komt is het druk en bedrijvig. Er zijn meer ruzies dan gewoonlijk, men grijpt vaker naar de fles en het aantal kinderen dat geboren wordt is groter dan normaal. Op een Volle Maansnacht ben je waarschijnlijk klaarwakker, maar als je slaapt, dan droom je diep en heftig met glasheldere en verwarrende beelden. “Helderziende momenten” zijn in deze tijd heel sterk.

Volle Maan is de fase die wordt vergeleken met het moederschap, een fase van zorgen, koesteren en voeden. De kennis die je hebt opgedaan kun je nu echt in praktijk brengen. Heksen vieren tijdens Volle Maan de esbat, maar er zijn er ook die dit met Nieuwe Maan doen. In deze periode verlopen gezondheidskwesties traag, dit is helaas “niet” de beste tijd voor “herstel”.

Rituelen rond Volle Maan zijn ook geschikt voor bescherming en divineren. Vergeet met Volle Maan niet om Maanwater te maken, want daarmee kun je je opladen in tijden dat je je lusteloos voelt.
Magische werk en rituelen: op esbats wordt meestal magisch werk uitgevoerd. Ook bijvoorbeeld het wijden van een ketel of beker en het opladen van edelstenen en divinatie-materiaal wordt in deze periode gedaan. Volle Maan is goed voor bijna alle sorten magie, maar de energie is vooral geschikt voor beschermende magie en divinatie. Je kunt Volle Maan eveneens gebruiken om te bedanken voor wat er op je pad is gekomen. De beste resultaten voor Volle Maansmagie kun je verwachten binnen de vierdaagse periode van Volle Maan: de nacht zelf en de drie dagen erna. Het kan een maancyclus duren voor je succes kunt verwachten. Dans in cirkels op snelle, wervelende muziek.
Divinatie: gebruik de Tarot van de Inner Child, het Godinnenorakel of de Maankaarten. Ook een donkere spiegel of kristallen bol is een prima methode.
Meditatie en visualisatie: alles wat tot een hoogtepunt kan komen kun je nu visualiseren, de beelden zijn extra sterk en uiterst effectief.
Creatieve bezigheid: het afwerken en wijden van magische voorwerpen, zoals een amulet, talisman, een staf of je Boek der Schaduwen.

AfnemendeMaan

AFNEMENDE MAAN:
Fase: de oudere, wijze vrouw
Tijd: halverwege de avond tot halverwege de nacht
Trefwoorden: dingen zoals verslavingen af laten nemen, afronden, beslissingen, loslaten, scheidingen, emoties, bescherming, ontstressen, gezondheid, negatieve energieën, jaloezie, slechte gewoonten, ziekten, virussen, gewichtsverlies, uitbannen, geldproblemen, vijandigheid.
Godinnen: Cerridwen, Heng O
Tarotkaart: De Kluizenaar, De Maan
Met Afnemende Maan voel je de krachten in de natuur afnemen. Daarom is deze Maan heel geschikt om bepaalde zaken af te stoten of af te sluiten. Wie wil afvallen of besloten heeft te stoppen met roken, kan daar het beste in deze tijd mee beginnen. Het zal gemakkelijker gaan dan in andere fases. Ook het beëindigen van een moeilijker relatie kost in deze tijd beslist minder moeite, evenals het verwijderen van negatieve invloeden uit je leven. Heb je last van stress of een slechte gewoonte – laat het nu los. De kans op succes en “genezing” is nu het “grootst”.

Rituelen rond deze Maan zijn geschikt voor het afstoten en loslaten van negatieve energieën en het ontwikkelen van psychische gaven.

Magisch werk en rituelen: het uitbannen van ongewenste invloeden, zuiveren, afstand nemen. Dans op rustige, voortkabbelende muziek, die langzaam wegsterft naar het einde toe.
Divinatie: om tot inzicht te komen: tarot, I Ching, spiegel, kristallen bol of kom met water. Maak een stevige wandeling in de natuur om je gedachten te ordenen. Frisse lucht helpt altijd om helderheid te krijgen.
Meditatie en visualisatie: denk na over wie en wat je echt nooit meer terug wilt in je leven en neem afscheid. Doe je voordeel met wat je ervan geleerd hebt. Om los te komen van slechte gewoonten en vervelende personen kun je een visualisatie doen waarbij je je het loslaten voorstelt.
Creatieve bezigheid: kleien en pottenbakken. Verzamel en sorteer oude materialen waar je niet veel meer mee kunt om later te gebruiken en er iets anders van te maken. Van oude kledingstukken kun je repen afscheuren en er een kleed van knopen. Verf het en maak het af met textielverf en een gevoerde achterkant. Of knip er lapjes van en verwerk ze in een quilt.

DonkereMaan

Donkere Maan
Fase: chaos en destructie, overgang, reïncarnatie, de dood.
Tijd: halverwege de nacht tot halverwege de ochtend.
Trefwoorden: verandering, scheiding, verslavingen, vijanden, chaos en obstakels, loslaten, stress, bescherming, zelfonderzoek, justitie, rechtskwesties, belasting.
Godinnen: Hecate, Kali, Rhiannon, Cerridwen, Baba Yaga, Lilith, Auchimalgen
Tarotkaart: De Toren, De Hogepriesteres, De Dood
Met Donkere Maan, ook Maanduister of Zwarte Maan genoemd, worden de laatste drie dagen voor Nieuwe Maan bedoeld. Meestal gaat Donkere Maan gepaard met de nodige “harde lessen” op je pad die veel verdriet en pijn kunnen brengen: chaos en verwarring, ruzies en problemen die tot een uitbarsting komen. Dit is de periode van afrekenen en “opruimen”, diep nadenken en de zaken op een rijtje zetten. Je kunt dan nog niet echt tot een beslissing komen, hoewel je er wel naartoe werkt. Wat hieruit tevoorschijn komt is een nieuwe energie, die met Nieuwe Maan ingezet kan worden. De Donkere Maanfase, roept letterlijk de duisternis in je op.
Deze fase kun je gebruiken om je moeilijke kanten te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van meditatie. Het is niet direct een periode waarin je resultaten kunt verwachten – integendeel, verwacht niets. Als er toch iets uitkomt is het meegenomen. Onderzoek iets, verwerk het en bekijk het nog eens. Gebeurtenissen in je omgeving zullen je haast dwingen tot dit zelfonderzoek en het uitproberen van wat je ontdekt. In deze fase merk je dat er meer ruzies zullen zijn dan anders en dat ze er heel heftig aan toe kunnen gaan. Dat is ook nodig om alle rotzooi eruit te laten komen. Je zult merken dat zaken die lang verborgen bleven nu aan de oppervlakte komen bovendrijven. Het resultaat is nu niet fijn, maar levert je heel wat op.

Ik vergelijk deze periode vaak met de “Torenkaart” van de Tarot, hoewel de “Hogepriesteres” ook van toepassing kan zijn, want behalve chaos treedt ook een zekere verstilling op. Merk je dat je al een hele tijd niet lekker in je vel zit, heb je last van een ongedurig gevoel en kriebels in je maag omdat bepaalde zaken al erg lang aanslepen? Kun je geen beslissing nemen en weet je dat het er al een tijd aan zit te komen? De periode van Donkere Maan valt te vergelijken met de uitbarsting van een knallende onweersbui, compleet met felle lichtflitsen en een hoop kabaal. Om bang van te worden… Een confrontatie met de meest duistere plaatsen in jezelf, waar je liever voor wegloopt dan dat je ze onder ogen ziet. Maar er is er geen ontkomen aan; je moet erdoorheen. Als alles achter de rug is, voel je je heerlijk opgelucht. Moe en onthutst kun je je dan overgeven aan een periode van verstilling die enkele uren, maar evengoed enkele dagen kan duren. Dikwijls ga je dan fris en schoongewassen door de Nieuwe Maan heen, naar een soort van wedergeboorte, een nieuwe fase. Kijk terug op wat je hebt geleerd en neem de tijd om het op je in te laten werken. Donkere Maan is het moment om met jezelf en je donkere kanten geconfronteerd te worden. Zie de duisternis onder ogen en wanneer je je ervaringen en inzichten hebt laten bezinken, kun je met hernieuwde moed aan de slag.

Magische werk en rituelen: doe in deze dagen liever geen magisch werk, omdat dit tot chaos kan leiden. Het is beter te wachten tot Nieuwe Maan. Wel kun je een ritueel doen waarbij je zaken die je hebt losgelaten teruggeeft aan Moeder Aarde of een ritueel waarin je Hecate betrekt om inzicht te krijgen in je diepste, moeilijkste problemen. Dans met kalme, zeer zachte muziek die langszaam tot een stil punt komt en dan eindigt in zachte, strelende tonen. Blijf nog even met je ogen dicht zitten of liggen om weer tot jezelf te komen.
Divinatie: doe een divinatie om tot zelfinzicht te komen. Gebruik het divinatiespel van de Maankaarten. Maak een stevige wandeling in de natuur om je gedachten te ordenen. Frisse lucht helpt altijd.
Meditatie en visualisatie: voor zelfonderzoek is het prettig om te mediteren. Ga in retraite en neem het ervan. Visualiseer over hetgeen chaos brengt in je leven en wat je ermee kunt doen.
Creatieve bezigheid: iets waarbij je je gedachten de vrije loop kunt laten: spinnen, knopen, kleien, schilderen, zingen.