GODIN/GOD

De Wicca is gebaseerd op de oudste religie die de “Godin en God” aanbidt – de Drievoudige Godin en haar gezel de Gehoornde Jager van het Woud. Het is de klemtoon die gelegd wordt op de “Godin”, die vandaag zoveel mensen naar de Wicca doet trekken. Zij die naar de Wicca komen, erkennen dat onze maatschappij uit evenwicht is. We zijn vergeten dat onze wortels diep in de Godin liggen, zij is de “Moeder” van ons allen. Wicca is een religie van de Aarde en de materiële wereld. Wij zien het tastbare universum als het gewaad van de Godin. Het is haar schepping, maar zij bevindt zich er niet buiten, zij is alomtegenwoordig in de Natuur en aanwezig rondom ons.

DefinitionofGoddess

Vandaag is het lot van de Aarde van prioritair belang. Onze bossen worden vernietigd, onze zeeën vergiftigd, de vruchtbare Aarde omgevormd tot een dorre, betonnen woestijn. Voor heksen is onze planeet geen klomp dode steen, die ronddraait in een betekenisloos universum. Het is het lichaam van de Grote Moeder, het is Gaia, en de Godin leeft in elk deel ervan en maakt het daardoor “Heilig“. We hebben de schepping van de Godin lief en eerbiedigen/vereren de Godin en de God in de eeuwigdurende cyclus van verandering en groei, die gesymboliseerd wordt door het wisselen van de seizoenen.

Laat ons opnieuw de diepe wijsheid van de Aarde leren kennen, zodat we ons herinneren wie we zijn:

 

“Want de Hemel is onze Vader, en de Aarde is onze Moeder,

en wij zijn de Kinderen van de Goden”

 GoddessText

GODINNEN en hun diepere betekenis:

Bent u analytisch ingesteld en laat u zich niet snel leiden door emoties? Wellicht heeft u dan veel weg van de Godin Athene. Of ben je meer verzorgend of innerlijk gericht? Dan liggen de Godinnen Hera of Hestia meer voor de hand, of ben je meer de onafhankelijke Artemis, de sensuele Aphrodite of de spirituele Hestia?

Artemis

1) Artemis:
Godin van de jacht en de maan.
Artemis (Romeinse naam Diana) was de lange, mooie dochter van oppergod Zeus en natuurgodin Leto. Gewapend met een zilveren boog zwierf ze met haar gezelschap van bosnimfen en jachthonden door de wouden en bergen. Ze was de boogschutter die nooit miste. Je bent dus geen katje om zonder handschoen aan te pakken. Zelfverzekerd en sterk. Artemis was de eerstgeboren tweelingzuster van Apollo, de god van de zon. In de mythen trad ze snel en krachtig op om degenen die haar hulp vroegen te redden en te beschermen. Maar wekte iemand haar woede op, dan aarzelde ze niet om meedogenloos te straffen. Ze werd aangeroepen om te helpen geconcentreerd te blijven op een (ver) doel.

AthenaGreekGoddess

2) Athena:
Godin van de wijsheid en het handwerk.
Athena (Romeinse naam Minerva) was een mooie, statige krijgsgodin en de beschermster, raadgeefster en bondgenote van mannelijke helden en de stad Athene. Zij is de enige Olympische godin die in volle wapenuitrusting werd afgebeeld: een schild over haar arm, een speer in haar hand en een helm met het vizier omhooggeschoven. Als godin van het handwerk werd ze ook wel afgebeeld met een schaal of weefklos. Haar geboorte was dramatisch. Ze kwam als volwassen vrouw uit het voorhoofd van Zeus tevoorschijn. Athena beschouwde zichzelf dan ook als een kind van een ouder, Zeus, met wie ze een permanent bondgenoodschap had. Ze was vaders rechterhand en de enige aan wie hij zijn bliksemflits en schild (symbolen van macht) toevertrouwde. Ze werd aangeroepen om te helpen goed na te denken in moeilijke situaties.
Dat betekent dat je wijs bent en altijd iemand weet te helpen.

HestiaVesta

3) Hestia:
Godin van de haard en de tempel
Hestia (Romeinse naam Vesta) is de minst bekende Olympiër. Ze is de oudste van de drie maagdelijke godinnen en in plaats van de wereld in te trekken om de wildernis te verkennen of een stad te stichten, bleef ze altijd binnenshuis. Anders dan de andere godinnen had Hestia haar bekendheid niet te danken aan mythen of afbeeldingen, maar aan haar belangrijke rol in talloze rituelen, waarin ze door een heilig vuur gesymboliseerd werd. Hestia wordt door Homerus beschreven als de eerbiedwaardige godin die niet te ontwerpen, overtuigen of te verleiden was. Zo liet Aphrodite zowel Poseidon (god van de zee) als Apollo (god van de zon) verliefd worden op Hestia, maar zij wees beiden af en zwoer eeuwig maagd te blijven. In plaats van een huwelijksgeschenk gaf Zeus haar een bijzonder voorrecht: ze mocht voortaan in het hart van ieder huis zitten. Hestia was zowel een heilig vuur dat licht, warmte en kookgelegenheid verschafte als een invloed waarvan de aanwezigheid als een spiritueel werd ervaren. Ze werd aangeroepen om vrede en sereniteit te geven.
Je bent vastberaden en zet door tot het bittere einde. je bent wel vredelievend en houdt van sereniteit en rust.

HeraJuno

4) Hera:
Godin van het huwelijk.
De statige, koninklijke en mooie Hera (Romeinse naam Juno) was de echtgenote van de oppergod Zeus of Jupiter die over de hemel en de aarde heerste. Als huwelijksgodin werd Hera zowel aanbeden als bespot en vernederd. Van alle godinnen had ze het duidelijkst positieve en negatieve kenmerken. Ze werd door Homerus afgeschilderd als een twistzieke, wraakzuchtige en jaloerse feeks. Hera was een dochter van Rhea en Kronos, en werd net als vier van haar broers en zusters direct na haar geboorte door haar vader verslonden. Toen er een eind kwam aan haar gevangenschap in Kronos, viel Zeus voor haar schoonheid en beloofde met haar te trouwen. De wittebroodsweken duurden 300 jaar, maar toen ze voorbij waren, vertoonde Zeus weer hetzelfde promiscue gedrag als voor zijn huwelijk. Zeus was Hera keer op keer ontrouw en zij reageerde daarop met een wraakzuchtige jaloezie. Haar woede was echter niet op hem gericht, maar op de vrouw in kwestie of op de bij haar door Zeus verwekte kinderen. Ze werd aangeroepen om te helpen om trouw te zijn.
Je bent een sterke meid die weet wat ze wilt en daarvoor door het vuur gaat.
Je laat niet over je heen lopen en men weet dat.
Jij bereikt je doel koste wat kost, ook als je daarvoor anderen moet kwetsen.

Aphrodite

5) Aphrodite:
De godin van de liefde en de schoonheid.
Aphrodite (Romeinse naam Venus) was de mooiste van alle godinnen. Haar gouden of naar hand wie het verteld chocoladebruin haar, stralende ogen, zachte huid en prachtige borsten zijn door veel dichters bezongen. in de strijd om de wereldheerschappij tussen Oeranos en zijn zoon Kronos, castreerde Kronos zijn vader en gooide zijn geslachtsdeel in de oceaan. Zo werd de zee bevrucht en Aphrodite geboren als oceanische godin. Vele goden waren onder de indruk van haar schoonheid en dongen naar haar hand. Aphrodite’s keuze was verassend: ze koos uitgerekend Hephaistos, de kreupele god van het vuur. Hun huwelijk was een vereniging van de schoonheid van de ambachtelijke vaardigheid waaruit de kunst voortkomt. Aphrodite had veel affaires met andere goden o.a. met Ares (god van de oorlog), Hermes en de knappe jongen sterveling Adonis. Ze werd aangeroepen voor hulp bij de liefde.Je bent dus een dromerig type. Je gelooft in liefde en bent erg verleidelijk.
je bent echter wel kieskeurig en kan voor jezelf keuze’s maken.

Freya

6) Freya:
Haar: Lang, blond & steil, Ogen: Blauw, Land: Noord-Europa
Godin van: liefde, geboorte, huwelijk en gezin; beschermster van de lentebloemen, en van dichters en lichtelfen; Godin van de magie en Mysteriën, liefde en seksueel verlangen, oorlog en de dood; beschermgodin van de oogst.
Betekenis van de naam: vrouwe of heerseres

Hathor

7) Hathor:
Haar: Halflang, zwart & steil, ogen: Bruin, Land: Egypte
Godin van: de doden en de hemel
andere namen: Hat Hor
betekenis van de naam: Huis van Horus

MoonGoddessesOverzichtGodenGodinnen

GODINNEN volgens hun herkomst:

Frigga

GERMAANSE Godinnen:
Freya: Godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust
Frigga: Godin en koningin van de goden, huwelijk en moederschap
Gifioen: Godin van de planten en vruchtbaarheid
Nerthus: moeder- en vruchtbaarheidsgodin
Ostara: lentegodin van het leven en vruchtbaarheid
Skadi: Godin van de winter
Sunna: Godin van de zon

Morrigan

KELTISCHE Godinnen:
Abnoba: Godin van wouden en rivieren
Adsagsona: Godin van de onderwereld en magie
Aerecuga: Godin van de onderwereld
Agrona: Godin van oorlog en de dood
Aine: vruchtbaarheidsgodin van liefde, genezing en groei
Airmed: Godin van de hekserij, kruiden en kruidengeneeskunde
Ancamna: Godin van het water
Andarta: Godin van de oorlog
Andraste: Godin van de oorlog, gevechten en overwinning
Ana / Anu: moedergodin van gezondheid, voorspoed en comfort
Arianrhod: Godin van de reïncarnatie, vruchtbaarheid en maangodin
Arduinna: Godin van het bos
Arnamentia: Godin van bronwater, spirituele genezing en zuivering
Arnemetia: Godin van het water
Artio: beergodin
Aveta: moedergodin van de vruchtbaarheid en geboorte
Badb: Godin van de oorlog
Banba: Godin van de magie en bescherming
Bean Nighe: Godin van de dood
Belisama: riviergodin en godin van meren, vaartuigen, vuur en licht
Blodeuwedd: Godin van de bloemen en het bloemenmeisje
Boann: Godin van de rivieren
Branwen: Godin van de liefde en schoonheid
Brigit: Godin van geneeskunde en vruchtbaarheid
Caer Ibormeith: Godin van dromen en profetie
Ceridwen: Godin van de magie, tovenaars en inspiratie
Cliodhna: Godin van de schoonheid en liefde
Clota: Godin van de rivieren
Coventina: Godin van de putten en bronnen
Creiddylad: Godin van bloemen en liefde
Danu: moedergodin van kennis, wijsheid en vruchtbaarheid
Debranua: Godin van de snelheid
Don: Godin van de hemelen, lucht, zee, maan en moedergodin
Druantia: vruchtbaarheidsgodin en koningin van de druïden
Elaine: Godin van de maagdelijkheid
Epona: Godin van paard & ruiter en vruchtbaarheidsgodin
Eriu: beschermgodin
Etain: zonnegodin van schoonheid en gratie
Fea: Godin van de oorlog
Flidais: Godin van de jacht, bossen en beschermster
Fuamnach: Godin van de jaloezie en afgunst
Great Mother: scheppingsgodin van vruchtbaarheid, liefde en genezing
Icovellauna: Godin van de genezing
Liban: zeemeermin en godin van de zee
Macha: Godin van oorlog en vrede, beschermster en vruchtbaarheid
Maeve: Godin van de soevereiniteit, vruchtbaarheid en persoonlijke macht
Morrigan: Godin van de oorlog, koningin van geesten en demonen
Nantosuelta: Godin van de natuur, aarde, vuur en vruchtbaarheid
Nemain: Godin van de oorlog
Niamh: Godin van de schoonheid en helderheid
Rhiannon: Godin van de paarden
Rosmerta: Godin van de vruchtbaarheid, overvloed en financieel succes
Scathach: Godin van dood en verderf
Sheela na Gig: Godin van de vruchtbaarheid en exhibitionisme
Sirona: Godin van de genezing
Tailtu: Godin van de soevereiniteit en welzijn
White Lady: Godin van de dood en vernietiging

Freya

NOORSE Godinnen:
Astrild: Godin van de liefde
Atla: Godin van het water
Audumbla: Godin van het ijs
Bjort: Godin van de zon en warmte
Eostre: Godin van de vruchtbaarheid en lente
Eir: heelmeesteres en Godin van de genezing
Elli: Godin van de ouderdom
Fjorgyn: Godin van de primitieve aarde
Freya: Godin van de liefde, vruchtbaarheid en wellust
Frigg: koningin van de goden en Godin van het huwelijk en moederschap
Fulla: Godin van de vruchtbaarheid
Gefion: Godin van de planten en vruchtbaarheid
Gerd: Godin van de seks en vruchtbaarheid
Gersemi: Godin van de liefde
Hel: Godin van de roemloze dood
Hertha: Godin van de heilige koeien en ploegen
Hlin: Godin van de troost
Hnoss: Godin van de sensualiteit en verdwaasdheid
Holda: Godin van de winter en sneeuw
Huldra: Godin van de bossen
Iduna: Godin van de eeuwige jeugd en onsterfelijkheid
Nehalennia: beschermgodin van zeelui en handelaars
Nott: Godin van de nacht
Rind: Godin van de winter
Saga: Godin en zieneres van de geschiedenis/oudheid
Sif: Godin van het maïs
Sjofn: Godin van liefde en harmonie
Skadi: Godin van de winter
Snotra: Godin van de deugd en zelfdiscipline
Sol: Godin van de zon
Syn: Godin en bewaakster van deuropeningen en de waarheid

IsisGoddess

EGYPTISCHE Godinnen:
Abundantia: Godin van de vruchtbaarheid
Ahti: Godin van de haat en angst (wesp & nijlpaard)
Amathaunta: Godin van de zee
Amaunet: moedergodin en oergodin en Godin van de noordenwind
Amentet: Godin van de onderwereld en waar de zon ondergaat
Amentet: Godin van gastvrijheid in de onderwereld
Amn: Godin van de onderwereld
Anat: Godin van de oorlog, seksualiteit en vruchtbaarheid
Anit: Godin van de onderwereld
Anouke: Godin van de oorlog
Anuket: Godin van de Nijl- waterzuivering
Astarte: Godin van de vruchtbaarheid, seksualiteit en oorlog
Bastet: Godin van de vreugde, dans, muziek en feest (kat)
Bat: koeiengodin en Godin van de vruchtbaarheid
Beset: beschermergodin van vrouwen in het kraambed en kinderen
Buto: beschermgodin (cobra)
Chenti–Irti: hemelgodin en Godin van de rechtspraak (valk)
Hathor: Godin van de liefde, godenkoningin en moedergodin (koe)
Hatmehit: visgodin (vis)
Hauhet: Godin van de onmeetbare oneindigheid (slang)
Hedetet: Godin van de kinderen (schorpioen)
Heget: Godin van zwangerschap en geboorte (kikker)
Heket: Godin van de zwangerschap en geboorte (kikker)
Hemsut: Godin van het noodlot
Henet: Godin van mysterie (pelikaan)
Heptet: Godin van de rust en het verjagen van kwade dromen (slang)
Hesa: Godin van de melk
Imentet: Godin van de dood
Iptet: Godin van de geboorte (nijlpaard)
Isis: Moedergodin en Godin van de vruchtbaarheid
Kauket: Godin van de donkere chaos
Kebechet: Godin van de waterzuivering (slang)
Ken: Godin van de liefde
Maat: Godin van de waarheid, orde en rechtvaardigheid
Mafdet: beschermgodin en Godin tegen slangen en zondaars
Mehet–Uret: hemelgodin
Menhit: Godin van de oorlog (leeuw)
Meret: Godin van de zang en dans
Meretseger: beschermgodin en Godin van de doden (cobra)
Meshkenet: geboortegodin en Godin van bevalling en verloskunde
Moet / Mut: koningin van de goden en moedergodin (gier – leeuw)
Naunet: Godin van de oceaan
Nekhbet: moedergodin en giergodin (gier)
Neith: Godin van de oorlog, wevers en jagers
Nepit: Godin van het maïs
Nephthys: Godin van de begrafenissen en de geboorte
Noet / Nut: Godin van de hemel (koe)
Qedesh: Godin van de liefde en schoonheid
Renenutet: Godin van de oogst, vruchtbaarheid, fortuin en welvaart
Renepet: Godin van de jeugd en lente
Reret: geboortegodin en beschermster bij bevallingen (nijlpaard)
Sachmet: Godin van de woestijn
Sag: Godin van het noodlot
Sahu: Godin van de jacht
Satet: Godin van de Nijl
Sekhmet: Godin van de oorlog en geneeskunde (leeuw)
Selket: beschermgodin en Godin van giftige beten (schorpioen)
Seshat: Godin van het schrift, wijsheid en kennis
Shenty: Godin van kleding (koe)
Sopdet: Godin van de ster Sirius en de Nijl
Taweret: beschermgodin bij geboorte (nijlpaard)
Tefenet: Godin van de vochtigheid, nattigheid, regen en dauw
Thoeris: beschermgodin van de geboorte (nijlpaard)
Unut: Slangengodin (haas)
Wadjet: beschermgodin van de Farao (gier – slang)
Waset: beschermgodin van de jeugd

Hecate

GRIEKSE Godinnen:
Aceso: Godin van het genezen van wonden en genezingsprocessen
Achelois: maangodin en godin van de pijn en genezing
Adephagia: Godin van de gulzigheid
Adrasteia: Godin van de rechtspraak
Aetna: Godin van de vulkaan Etna
Agave: Godin van het verlangen
Alcmene: Godin van de wijsheid
Amphitrite: Godin van de zee
Ananke: Godin van het lot
Apate: Godin van de leugens en bedrog
Aphrodite: Godin van de liefde
Arachne: Godin van de spinnen
Artemis: Godin van de jacht, maan en kuisheid
Asteria: stergodin en Godin van orakels, profetieën en astrologie
Astraea: Godin van justitie en rechtvaardigheid
Ate: Godin van het onheil, overmoed en ondergang
Athena Pallas: Godin van de wijsheid, oorlog, moed en inspiratie
Atropos: Godin van het lot, einde van je (levensdraad) tijd
Bia: Godin van de kracht
Calliope: Godin van de poëtische welsprekendheid
Calypso: Godin van de zee
Cassandra: Godin van de voorspelling van onheil
Ceto: Godin van de zee
Chelone: Godin van de vertraging en te laat komen
Chione: Godin van de sneeuw
Chloris: Godin van de bloemenwereld, lente en natuur
Chthonia: Godin van de aarde en onderwereld
Circe: Godin van de transformatie
Clio: Godin van de poëzie
Clotho: Godin van het lot en spinster van je (levensdraad) tijd
Clymene: Godin van de bekendheid, roem en schande
Cybele: moedergodin en natuurgodin
Demeter: Godin van het graan en de landbouw
Dike: Godin van de rechtvaardigheid en justitie
Doris: Godin van de zee
Electra: moedergodin en Godin van de storm en wolken
Eileithyia: Godin van voortplanting en bevalling
Elpis: Godin van de hoop
Enyo: Godin van de oorlog, bloed en geweld
Eos: Godin van de dageraad
Epione: Godin van de pijnverzachting
Erato: Godin van liefdesliederen en erotische poëzie
Erinys: Godin van de wraak en woede
Eris: Godin van de twist, tweedracht en onenigheid
Eunomia: Godin van de rechtmatigheid, wet- en regelgeving
Eurybia: Godin van de zee
Eurynome: Godin van de waterweilanden en weilanden
Euterpe: Godin van de muziek, fluit en zang
Gaia: oermoeder en Godin van de aarde
Harmonia: Godin van de harmonie en eendracht
Hebe: Godin van de jeugd en jeugdigheid
Hecate: Godin van de magie, kruispunten, maan en spoken
Hemera: Godin van de dag
Hera: Godin van het huwelijk en koningin van de goden
Hestia: Godin van haard en huiselijkheid
Hygeia: Godin van de gezondheid, properheid en hygiëne
Iambe: Godin van poëzie en humor
Irene: Godin van de vrede
Iris: Godin van de regenboog en boodschapper van de goden
Lachesis: Godin van het lot, lengte van je (levensdraad) tijd
Lampetia: Godin van het licht
Lethe: Godin van de vergetelheid
Leto: moedergodin en Godin van het moederschap
Melpomene: Godin van de muziek, zang, dans en tragedie
Metis: Godin van de goede raad, advies en wijsheid
Mnemosyne: Godin van de herinnering en geheugen
Modesty: Godin van de bescheidenheid, eerbied en respect
Nemesis: Godin van de wraak, vergelding en van onverdiend geluk
Nike: Godin van de overwinning
Nyx: Godin van de nacht
Oreithyia: Godin van de frisse bergwinden
Ossa: Godin van de geruchten en roddels
Panacea: Godin van de kuren, wondermiddelen en medicijnen
Pasithea: Godin van de ontspanning en rust
Penia: Godin van de armoede en behoefte
Persephone: Godin van de onderwereld en het dodenrijk
Pheme: Godin van de geruchten en roddels
Philyra: Godin van de schoonheid, schrijven, genezen en parfum
Phoebe: Godin van de intellect en wijsheid
Polyhymnia: Godin van de muziek, zang en dans
Psyche: Godin van de ziel
Rhea: moeder van de goden en Godin van de vrouwelijke vruchtbaarheid
Scylla: monsterlijke zeegodin
Selene: Godin van de maan
Styx: Godin van de onderwereld
Terpsichore: Godin van de dans en de lyrische poëzie
Tethys: Godin van de zee en ondergrondse rivieren
Thalassa: Godin van de zee
Thalia: Godin van de komedie, muziek, zang en dans
Theia: Godin van het zicht en het helder schijnend hemellicht
Thelxinoe: Godin van het geluk
Themis: Godin van wet en orde
Thetis: Godin van de zee
Tyche: Godin van fortuin, toeval, voorzienigheid en het lot

DemeterCeresRomanGreec

ROMEINSE Godinnen:
Abeona: Godin van de goede heenreis
Abundantia: Godin van goed geluk – welvaart en succes
Acca Larentia: vruchtbaarheidsgodin van de aarde en Godin van het huis
Aestas: Godin van de zomer
Alemonia: Godin van de foetus en de ongeboren kinderen
Angerona: Godin van de stilte
Angita: Godin van de genezing en hekserij
Anna Parenna: Godin van het kalenderjaar en de kalendercyclus
Artume: Godin van de nacht, maan en de dood
Aurora: Godin van de dageraad
Auster: Godin van de zuidenwind
Bellona: Godin van de krijgskunst
Bona Dea: Godin van de maagdelijkheid en vruchtbaarheid
Bubona: Godin van de runderteelt
Caca: Godin van het haardvuur
Calva: Godin van kale vrouwen in oorlogstijd
Candelifera: Godin van de hulp (met kaarslicht) en steun bij geboorte
Canens: Godin van de betoverende stem en zang
Carmenta: Godin van de waarzeggerij en de geboorte
Carna: Godin van de organen
Ceres: Godin van het graan en de landbouw
Clementia: Godin van de vergeving, gratie en genade
Cloacina: Godin van de riolering
Concordia: Godin van de eendracht en harmonie
Cuba: beschermgodin van de kinderen (zorgt dat ze slapen gaan)
Cupra: Godin van de vruchtbaarheid
Decima: Godin van de geboorte
Diana: Godin van de jacht, maan en kuisheid
Disciplina: Godin van de discipline
Discordia: Godin van de twist en tweedracht
Egestes: Godin van de armoede
Empanada: Godin van de gastvrijheid
Evan: Godin van het lot en de onsterfelijkheid
Fama: Godin van de roddels, geruchten, roem en populariteit
Fames: Godin van de honger
Fauna: Godin van het woud, flora en fauna
Faustulus: Godin van de bescherming van vee
Felicitas: Godin van het goed geluk en vrolijk gevoel
Feronia: Godin van de vruchtbaarheid en overvloed
Fides: Godin van het vertrouwen
Flora: Godin van de lente en bloemen
Fornax: Godin van het bakken van brood en toast in de oven
Fortuna: Godin van het toeval, geluk en kansen
Fraus: Godin van de fraude, misleiding, bedrog en leugens
Friendship: Godin van de vriendschap en harmonie
Hersilia: Godin van moed
Hippona: Godin van de paarden
Horta: Godin van de landbouw en tuinbouw
Ilythyia: Godin van de vruchtbaarheid
Invidia: Godin van de afgunst en jaloezie
Juno: Godin van het huwelijk en koningin van de goden
Justicia: Godin van justitie en rechtvaardigheid
Juturna: Godin van de putten, fonteinen en natuurlijke bronnen
Juventas: Godin van de jeugd en jeugdigheid
Laetitia: Godin van vreugde en geluk
Lara: Godin van het gekakel en babbels
Laverna: Godin van de dieven en bedriegers
Libera: Godin van de wijn, wijnbouw en vrijheid
Libitana: Godin van de dood en begrafenissen
Libertas: Godin van de vrijheid
Losna: Godin van de maan
Luna: Godin van de maan
Mater Matuta: moedergodin van het voorjaar, geboorte en groei
Mena: Godin van de menstruatie
Mephitis: Godin van de stank, damp en giftige gassen
Minerva: Godin van de wijsheid, oorlog, moed en inspiratie
Morta: Godin van de dood
Necessitas: Godin van het geluk
Ops: Godin van de aarde, vruchtbaarheid, overvloed en rijkdom
Pales: Godin van schapen, herders en kudde
Parcae: Godin van het lot
Pax: Godin van de vrede
Pomona: Godin van de boomvruchten
Postvorta: Godin van het verleden
Proserpina: Godin van de onderwereld en het dodenrijk
Prudence: Godin van het verleden en toekomst
Pudicitia: Godin van de kuisheid
Robiga: Godin van de landbouw
Roma: Godin van Rome
Salacia: Godin van de zee
Salus: Godin van de welvaart, welzijn en gezondheid
Sequana: riviergodin van de Seine
Spes: Godin van de hoop
Strenua: Godin van het nieuwe jaar, zuivering en welzijn
Tellus: Godin en oermoeder van de aarde
Thalna: Godin van de bevalling
Trivia: Godin van de kruispunten van drie wegen
Venus: Godin van de liefde
Verbeia: Godin van de rivieren
Veritas: Godin van de waarheid
Vesta: Godin van haard en huiselijkheid
Victoria: Godin van de overwinning
Virtus: Godin van de moed en dapperheid
Voluptas: Godin van plezier en sensuele genoegens

PersephoneProsperpina

OLYMPISCHE Godinnen:

1.Hera (grieks) – Juno (romeins)
Hera (huwelijk) is de koningin van alle goden. Ze is de zus en vrouw van Zeus. Hera is nogal jaloers en ze maakt voortdurend de minnaressen van Zeus en hun kinderen het leven zuur. Ook gooide ze haar eigen zoon Hephaistos uit de hemel omdat deze zo lelijk was. Symbool: pauw.

2.Demeter (grieks) – Ceres (romeins)
Demeter (graan) was een belangrijke godin voor een goede oogst. Demeter kreeg één kind van Zeus genaamd Persephone (onderwereld). Triest is het verhaal toen Hades (onderwereld) een vrouw zocht in de bovenwereld en Persephone ontvoerde. Demeter was ontroostbaar en in haar woede liet zij alle vruchtbaarheid van de aarde verdwijnen waarna mensen stierven van de honger. Later dwong Zeus zijn broer haar vrij te laten. Symbool: graan en korenaren.

3.Hestia (grieks) – Vesta (romeins)
Hestia (huis en haard) is de godin van het gezin en het huiselijke leven. Hestia was een vriendelijke godin en  eerstgeborene en de zus van Zeus. Bij gebeurtenissen of veranderingen in het gezinsleven werd er aan Hestia geofferd. Bijvoorbeeld bij geboorte, dood, geven van een naam of huwelijk. Symbool: lang gewaad en haardvuur.

4.Athene (grieks) – Minerva (romeins)
Athene (wijsheid) had geen moeder maar is geboren uit de geest van Zeus. Ze is de godin van de wijsheid maar ook vooral van de slimme strategische oorlogsvoering. Athene bleef voor altijd maagd en de stad Athene is naar haar vernoemd. Symbool: uil, schild en helm.

5.Artemis (grieks) – Diana (romeins)
Artemis (jacht) was ook de godin van de maan en de tweelingzus van Apollo (zon). Het liefst is ze aan het jagen in de bossen en velden en staat ze ook zo afgebeeld. Ze moest ook niet zo veel hebben van mannen en werd nooit verliefd, daardoor bleef ze voor altijd maagd en werd ze ook de godin van de kuisheid. Ze was een dochter van Zeus. Symbool: pijl en boog.

6.Aphrodite (grieks) – Venus (romeins)
Aphrodite (liefde) werd geboren uit het schuim van de zee. Ze is getrouwd met Hephaistos (smeedkunst) en ze is de mooiste van alle godinnen. Zelf was ze steeds op zoek naar liefde en passie maar zorgde er ook voor dat anderen verliefd werden. Eros (liefde) is een zoon van haar. Symbool: mooi uiterlijk.

7. Persephone (grieks) – Proserpina (romeins)
Persephone (onderwereld) is de dochter van Demeter (graan). Hades was verliefd geworden op Persephone en ontvoerde haar naar de onderwereld. Op bevel van vader Zeus moest hij haar laten gaan, maar voordat ze vertrok liet hij haar proeven van een granaatappel die een tovermiddel bevatte waardoor zij toch van Hades is gaan houden. Zo leefde Persephone een gedeelte in de bovenwereld en werd zij koningin van de onderwereld. Symbool: granaatappel.

8. Juventas (romeins) – Hebe (jeugd)
Zij is een dochter van Zeus en Hera en haar broers waren Ares (oorlog) en Hephaistos (smeedkunst). Zij schonk de goden op de Olympus de verjongingsdrank en levenswater dat het eeuwige leven schonk. Herakles (held) werd haar man nadat deze zich met Hera had verzoend en onder de onsterfelijken was opgenomen. Symbool: beker in haar hand.

Charge_of_the_Goddess