KRUIDENLEER

BloemCloseup

De magische, beschermende en genezende kracht van planten Al sinds de Oudheid geloven mensen in de magische kracht van planten. Er zijn immers heel wat plantensoorten die ziekten kunnen bestrijden of een verdovende werking hebben. Andere beschermen ons dan weer voor het kwade of worden gebruikt als geluksbrenger of orakel: van sommige wordt zelfs gezegd dat ze de liefde tussen twee personen kunnen laten openbloeien.

Een heks is dan ook zuinig op de natuur en heeft respect voor alles wat leeft. Als je iets uit de natuur neemt is dankbaarheid hiervoor belangrijk en kijken naar wat je voor de natuur terug kunt doen ook belangrijk. Op welke manier je een kruid wilt gebruiken is geheel aan jezelf. Je kunt een kruid drogen, eten, vijzelen, etherische olie uithalen en nog veel meer. Kruiden zijn de parels van moeder natuur.

mandragoramagie heksenkruiden3 WiccaTuin heksenkruiden

Welke kruiden kan je gebruiken voor “zuivering”:

Witte Salie
Salie vertegenwoordigt de windrichting het zuiden. Witte salie is een sterke reiniger. Het opent de hartenergie. Salie wordt in Indiaanse ceremoniën gebruikt vanwege de zuiverende kracht bij het reinigen van de aura en de omgeving. Het verwijdert zware energieën. Bij het verbranden van salie worden eveneens de lucht, geest en gedachten gereinigd. Salie stimuleert visies en dromen.

Als u binnenshuis een reiningingsritueel uitvoert is het de bedoeling dat u alles gesloten houd voor een kwartier na het ritueel. Ventileer hierna goed uw huis zodat de energie weg kan stromen (en de rook!).

Witte salie wordt meestal in een “abaloneschelp” gebrandt waar het symbool staat voor de “4 elementen” die dan verenigd zijn:

  De schelp staat voor water
  De salie voor aarde
  Het smeulende gedeelte staat voor vuur
  De rook staat voor de lucht.

Witte salie kan erg lang bewaard blijven, mits er goed voor gezorgd wordt. U kunt deze het best bewaren in een niet vochtige en donkere ruimte.

Lavendel
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. Het schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht.
Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. Lavendel kan worden gebruikt  om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën. De evenwichtscheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien bij de chakra`s, waar Lavendel de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht brengt. Lavendel heeft een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft zowel een kalmerend als een energetiserend effect. De geur versterkt het ik-bewustzijn en geeft weer levensmoed.

Rozemarijn
Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde, optimistische sfeer.
Rozemarijn is een paranormale beschermer, in huis tegen negatieve invloeden. Rozemarijn heeft een bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra en stimuleert hersenen en mentale activiteiten en verhoogt de concentratie. De rook van rozemarijn verspreid krachtige  reinigende trillingen en is dus goed om een plek te zuiveren van negatieve invloeden, vooral voorafgaande aan magie. Brand het kruid vermengd met jeneverbessen in ziekenkamers om de genezing te bevorderen. Snuif de rook op als je inzicht wilt verwerven of een vraag wilt beantwoorden.

Olijfboom
Olijf Vrede en verzoening, vergevingsgezindheid, overvloed, voeding, gezondheid, vruchtbaarheid.

Ceder
Ceder vertegenwoordigt het westen.  Ceder wordt gebruikt om de kracht van het gebed te versterken, om de vloer van de zweethut te eren en om het huis te reinigen voor de verhuizing. Ceder maakt goed schoon en trekt goede energie en goede spirit aan. Dit kruid zuivert na ziekte en na contact met ziekte en dood. De Indianen zien ceder als een oude en wijze spirit en de cederboom wordt geëerd met offers.  De rook van ceder wordt gebruikt om een brug te slaan tussen hemel en aarde en om te spreken met de schepper. Ceder reinigt de omgeving en verdrijft nachtmerries

IJzerhard
Verdrijft melancholie en geeft gezelligheid en liefde. Het werkt vriendelijk en verwarmend, maakt ondernemend op sentimenteel en amoureus niveau. Van oudsher een heilig dru ïdekruid. Een vredeskruid en een offerkruid. Brand ijzerhard om ongewenste liefde te verdrijven.

Tijm
Gebruik tijm voor heling. Brand tijm om de ruimte te reinigen voor je aan een ritueel begint. De geur van tijm geeft je meer moed en energie. Tijm stimuleert geestelijke concentratie. Tijm heeft een ontspannende en licht verdovende invloed zodat hij goed aangewend kan worden bij slapeloosheid en overspanning. Gebruik in leef- of slaapruimte. Tijm is een licht afrodisiacum, geeft een harmonisch gevoel en stimuleert de communicatie.

Patchouli
Patchouli heeft een warme exotische bloemengeur die heerlijk is om te branden bij een romantische avond. Patchouli is een afrodisiacum en werkt hierdoor stimulerend en heeft een anti depressieve werking. Patchouli heeft mystieke Krachten. Trekt mannen en vrouwen aan. Wordt gebruikt voor liefdeswensen, hartstocht, liefde en meditatie

Sandelhout
Voor spirituele en zinnelijke ondersteuning, centrerend, harmoniserend, meditatie bevorderend, aardend, helpt bij overgangsprocessen naar een betere wedergeboorte. Helpt om onze natuurlijke verbinding met de aarde te activeren en herstellen. Vermindert angst en egoïsme, geeft innerlijke kracht. Leent zich uitstekend om met bijna alle kruidensoorten gemengd te worden. Je kunt het gebruiken voor zuiveringsrituelen zoals het verwijderen van negatieve energie die een energetische blokkade kan geven, zowel in leefruimtes als in de aura van de persoon. Ook veel gebruikt voor heksen en sjamanen rituelen.

Deze olie geeft inzicht en verlichting aan hen die eerlijk op zoek zijn naar zichzelf. Bij meditatie maakt Sandelhout rustig en open. Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om hem heen. Verdamp deze essence in de ziekenkamer, Sandelhout geeft weerstand en de wil om te genezen.

Heilig Hout
Palo santo betekent ‘heilig hout’, en het is de Spaanse naam voor Bursera graveolens. Deze boom groeit in de Zuid-Amerikaanse Gran Chaco regio (noord-Argentinië, Paraguay, Bolivia en de Braziliaanse Mato Grosso). Palo santo wordt gebruikt door medicijnmannen en sjamanen bij bijvoorbeeld rituelen, genezings- en zuiveringssessies. Het heeft een verrassend sterke en zoete geur wanneer het verbrandt.  Het hout verspreidt de rook om de omgeving schoon te maken en te zuiveren. Palo santo heeft een erg plezierige en rustgevende geur die niet te vergelijken is met welke andere geur dan ook. Een klein beetje hout verbranden geeft een vredige, warme atmosfeer en geeft je een fijne en relaxte stemming.

Sweetgrass
Sweetgrass vertegenwoordigt het noorden. Sweetgrass staat bekend als het gras dat nooit sterft. Het geurt sterk naar vanille en activeert de positieve energie. Het groeit in moerassen. Omdat gras staat voor het haar van Moeder Aarde wordt het gevlochten in een mooie vlecht. Dit huid wordt gebruikt om positieve energie en goede spirits aan te trekken.

Rozemarijn – Activeert wilskracht

Lavendel – Opent communicatie kanalen