HEILIGE GEOMETRIE

GHOverzicht

Het is een verhouding die de blauwdruk vormt voor heel veel wat wij om ons heen zien van bomen, planten, dieren, mensen, enz… De Gulden Snede zorgt voor orde. Als die orde er niet was geweest was er een enorme chaos geweest op aarde. Wanneer je op verschillende plaatsen op aarde dezelfde planten, dieren of wat voor levend wezen dan ook tegenkomt moet er aan de  basis een blauwdruk of wetmatigheid zijn die dit regelt. Een van deze blauwdrukken noemen we de “Gulden Snede”.

sacredgeometryeinstein

Gulden Snede – verhouding weergegeven in een tekening:

GuldensnedeTekening1

Hierboven zie je een vierkant (ABCD) waarvan de zijden een lengte hebben van 1. Dus de omtrek van het vierkant is vier. Zet een schrap halfweg (AB) zo ook halfweg (DC) en trek de lijn (EF). Zet de passerpunt in (E) en maak een cirkel over (D en C), en eindig bij (G). verleng de lijn (AB tot G). Het klinkt misschien raar maar dit is alles wat er nodig is om de verhouding weer te geven die je overal tegen komt in de natuur. We weten dat de afstand (AB) 1 is en in dit geval is de afstand (BG) 0.618, dus de totale lengte (AG) is 1.618.
Wil je dit groter tekenen bijv. met een vierkant van 5 bij 5 cm, is de totale lengte (AG) 5 x 1.618 cm. De Gulden Snede is dus een verhouding van 1 staat tot 1.618. In deze verhouding is ook ons “lichaam”, en veel om ons heen opgebouwd.

Gulden Snede

Fibonacci

Leonardo van Pisa, of beter bekend als Fibonacci, was een man die leefde van 1170 tot 1250. Hij is een Italiaanse wiskundige die langdurig in Noord Afrika gewoond en gestudeerd heeft. Hij bestudeerde o.a. het Arabische getallen stelsel en realiseerde zich dat hiermee efficiënter gerekend kon worden dan met de tot dan toe in Europa gangbare Romeinse cijfers. In 1202 publiceerde hij zijn werk Liber Abaci en introduceerde hiermee dit cijferstelsel in Europa zoals we dat nu nog steeds kennen.

Fibonacci begon konijnen te fokken. Hij begon met twee konijnen, maar al snel had hij er drie. Na het bestuderen van het vermenigvuldigen van deze dieren kwam hij tot de reeks 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 …..enz. Deze getallenreeks heet de Fibonacci reeks , ook wel de konijnenreeks genoemd.

images

Als je naar de getallenreeks kijkt, in de bovenstaande tekst, kun je daar een bepaalde structuur in zien. Twee voorgaande getallen vormen het volgende getal, 55 + 89 = 144.
Wanneer je bijv. 144 deelt door 89 is dit 1.618. Dus de uitkomst is het “Gulden Snede”-getal. Hetzelfde getal als aan het begin bij de eerste tekening. Deze getallen geven ons de mogelijkheid om deze reeks te tekenen, om het op papier te zetten. Alles wat je nodig hebt is een passer, liniaal, potlood, gom en papier.

Aan de onderkant van dennenappels kun je de “spiralen” zien, maar let ook op het aantal want die vind je weer in de Fibonacci-reeks.

DenneAppelcijfers

ZonnebloemRoos

Als je aandachtig kijkt zie je op deze bovenstaande bloemen de zelfde spiralen als op de dennenappel, alleen meer. Daarnaast zijn de spiralen in de zonnebloem heel duidelijk te zien. Als je de spiralen zou tellen kom je uit op 34 lange en 55 korte. Deze bloemen spiralen vanuit het midden, de stengel, spiraalgewijs naar buiten. De zaden van een zonnebloem zijn ruitvormig maar de zijden hebben verscillende afmetingen. Er is in mijn ogen geen betere zaadverdeling mogelijk. Je ziet deze spiralen dan ook overal in allerlei planten terug. Het is niet zo dat de zaden op een rijtje groeien, maar in een driehoeks-
verhouding, hetzelfde als de bladeren aan de onderstaande plant.

PlantCijfers

In het bovenaanzicht van deze plant kun je de spiraal ook goed terugzien. De korte spiraal loopt van 1 naar 6 naar 11 naar 16 elke keer 5 verschil. De lange spiraal gaat van 2, 5, 8, 11, 14 elke keer 3 verschil. Vijf en drie komen ook weer uit de Fibonacci reeks. Bij deze plant kun je heel mooi zien dat de bladeren zo min mogelijk boven elkaar zitten om maar zoveel mogelijk licht op te vangen.

Wat te denken van deze schoonheid, de bloemkool heeft zijn spiralen maar ook elke punt die er op zit.

Bloemkool

Dezelfde spiralen kun je ook zien op de stam van o.a. een apenboom of in de kruin.

ApenboomBoomSpiraal

Nog even een paar voorbeelden:

VarenGuldenSnedeVaren

Met het Parthenon voor je wil ik wat vertellen over de Gulden Snede en gebouwen. Gebouwen gebouwd in de Gulden Snede -verhouding gaan veel langer mee omdat er geen spanningen in zitten. Het is gebouwd in overeenstemming met de verhoudingen in de natuur en het universum zoals je dadelijk kunt zien. De steenhouwers wisten van de verschillende verhoudingen in de natuur en daarbuiten. Ook is de locatie van die oude gebouwen bijna altijd een speciale energetische plek.

Bouwkunsr

Van sterrenstelsel tot DNA, allemaal in de Gulden Snede – verhouding.

DNASterrestelsels

Orkaan Sandy in oktober 2012.

OrkaanSandy

Ons lichaam is helemaal in de Guldensnede verhouding, zelfs onze vingerkootjes.

fibonacci-lichaam

VingerAfdruk

Niet alleen de vlinder op zich is in verhouding maar ook de tekening op de vlinder.
Het volgende zult u misschien niet geloven maar de lengte en breedte van onze Maestro betaalkaarten of VISA creditkaart is ook al in de Gulden Snede – verhouding.

Vlindercreditcard

Dit fraaie schilderij van Botticelli, de geboorte van Venus, is een lust voor het oog niet alleen om dat het zo fraai geschilderd is maar ook omdat de lijnen, bijvoorbeeld
de horizon, in de Gulden Snede – verhouding op het doek staan.

GeboorteVenusBotticelli

Er zijn eindeloos veel voorbeelden te geven waarin de Gulden Snede verborgen zit maar misschien moet je nu zelf eens aan de slag gaan waarbij je zelf eens deze geometrische figuren gaat tekenen (zie ook “pentagram”)

PentagramPentagramstapvoorstap

nikolatesla369

fibonaccioverzicht

Sacred Geometry Fibonacci Sequence Explains Secret To Life Docu (1:11min)