DE VIJGEBOOM

DE VIJGEBOOM (14-23/6 en 12-21/12): “een eigenzinnig gevoelsmens”

Vijgenboom

Vijgen zijn onafhankelijk, hebben een eigenzinnig oordeel en leven een dynamisch leven. Zij zijn op zoek naar de balans tussen verstand en gevoel. Bij deze zoektocht nemen ze vaak de hele wereld op hun schouders, maar vijgen weten zich dan tijdig weer terug te trekken om zich te ontlasten van al dit leed en vol goede moed weer op zoek te gaan.
Een geboren optimist die zich helemaal in het leven stort, dat is de beste omschrijving van de vijg. Hij houdt van het leven; familie speelt hierin een uiterst belangrijke rol. In nieuwe ervaringen kan hij zichzelf helemaal verliezen. Eenmaal gesloten vriendschappen koestert hij, totdat er onenigheid ontstaat. De ‘tegenpartij’ wordt dan spontaan lucht voor de vijg en krijgt geen tweede kans.

Hij heeft een feilloos gevoel voor goed en kwaad en weet wat humor is. In de liefde is een vijg geen gemakkelijke partner : zijn wispelturige karakter maakt hem moeilijk om mee te leven. Kalmte en opwinding, bitterheid en zachtheid wisselen elkaar onverwacht af.

Kernwoorden: erg sterk, eigenzinnig, onafhankelijk, laat geen tegenstrijdigheden toe in argumenten, houdt van het leven, zijn familie, kinderen en dieren, een beetje een sociale vlinder, goed gevoel voor humor, houdt van ledigheid en luiheid, is van een praktische aard en intelligent.

Energie: je bent zeer fijngevoelig en neemt vaak de hele wereld op de schouders. Je even terugtrekken om emotioneel niet overbelast te raken, is dan het motto. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je je omgeving verstikt. Beter is het om je fijngevoeligheid te accepteren en je niet te verliezen in iedere nieuwe indruk. Bewaar de juiste maat tussen spontaniteit en rede, tussen kalmte en opwinding, tussen zachtheid en bitterheid. Onder alle omstandigheden kun je dan je gevoeligheid behouden.

Als “juniboom” mijd je dikwijls diepgang in gevoelens om zo je innerlijke kwetsbaarheid te beschermen. Eenmaal gesloten vriendschappen zijn een lang leven beschoren. Je hebt een feilloos gevoel voor rechtvaardigheid.

Als “decembervijg” ben je iets rustiger en stabieler. Je bent een geboren optimist en je zegt voluit ‘ja’ tegen het leven. Vijgen zijn vriendelijke en innemende mensen. Mocht door een samenloop van omstandigheden echter een groot probleem ontstaan, dan kijken zij de persoon, die zij daarvoor verantwoordelijk achten, nooit meer aan. Belangrijk is het om in zulke omstandigheden een manier te vinden om boosheid en bitterheid af te bouwen.

vijgebladeren

Vijgeboom (Ficus carica):

  1. Gebruikte delen: blad, vruchten
  2. Werkzame bestanddelen: hoge gehalte aan vezels, kalium, calcium, mangaan en vitamine B6.
  3. Eigenschappen:
  • Goed voor spijsvertering: vijgen zijn supergezond. Ze voorkomen tal van ziekten. De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvetering in het algemeen.
  • Vijgen tegen diabetes: vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel kalium in de vijg zit, wat ook het bloedsuikerniveau meehelpt controleren, is de vijg een uitstekende vrucht voor een diabetes type 2 patiënt. Daarnaast werkt het eten van vijgen adequaat om deze vervelende ziekte te voorkomen.
  • Vijgen en melk: in de vijg zitten vele gezonde fytonutriënten. Zo zitten er omega 3 en omega 6 vetzuren in. Deze hebben een positieve invloed op het hart; ze voorkomen hartinfarcten. Vijgen zijn een goede vrucht om hart- en vaatziekten te voorkomen door voeding. Omega3 en omega6 zijn plantaardige vetten waar je geen gewichtstoename door krijgt, in tegenstelling tot transvetten die snel dik maken. In samenwerking met melk zorgt de vijg voor gewichtstoename. Het is dan ook een goede vrucht om aan te sterken na een operatie. Bovendien werken vijgen en melk goed voor een gezond sexleven. Hiervoor wordt aanbevolen om 3 gedroogde vijgen in een glas melk te weken en ze ´s morgens op nuchtere maag te eten. Succes gegarandeerd!
  • Goed tegen keelpijn: de vijg wordt traditioneel gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Zijn medicinale werking tegen keelziekten ontleent hij aan de aanwezigheid van slijmstoffen of polymeren. Deze zitten ook in weegbree, lijnzaad, aloë vera en lindebloesem. Polymeren helpen de keel te smeren. De slijmstoffen manifesteren zich in de vorm van een slijmerige gelachtige substantie welke de slijmvliezen in de keel bescherming geven.
  • Goed voor de botten: mensen die teveel zout eten krijgen op den duur te maken met calciumtekorten. Als je van zout houdt is het belangrijk om regelmatig calciumhoudend groente en fruit te eten. De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan calcium en kalium. Dat zijn twee mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen. Hierdoor helpt de vijg mee om de stevigheid van de botten te vergroten. De dichtheid van de botten wordt groter en de botten daardoor sterker. Het kan worden gegeten als je last hebt van osteoporose
  • vijgvrucht