DE OLIJFBOOM

DE OLIJFBOOM (23/9): “een goede vriend”

Olijfbomen

Olijven zijn meelevend, meelijdend en spontaan. Zij geven mensen meer dan ze eigenlijk kunnen. Dit gaat soms zelfs ten koste van hun prive-leven. Met zijn “rustige” karakter en inlevingsvermogen helpt de olijf anderen hun situaties in te zien. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen, is vindingrijk, tolerant en verzoenend. De olijf gaat agressie en geweld altijd uit de weg. De olijf moet zich kunnen uiten over alles en iedereen, maar als hij dat doet, doet hij dat met een galante discretie. Kan de olijf zijn ervaringen niet kwijt, dan zondert hij zich af. Om de lieve vrede te bewaren, doet hij snel concessies en kan dan worden afgeleid van zijn eigen doel. De olijf is een meester in het “verbergen van zijn gevoelens en zijn karakter”. Mensen die denken hem te kennen, kunnen zich goed vergissen. In de omgeving van mensen van wie hij houdt, leeft de olijf op.

In de liefde heeft de olijf geen last van jaloezie: tenminste hij toont het niet. Hij tolereert de vrijheid van de partner, ook al doet dit hem pijn. Dit is geen kwestie van zwakte of angst, het hoort gewoon bij zijn levensopvatting.

Kernwoorden: houdt van de zon, warmte en vriendelijke gevoelens, redelijk, evenwichtig, ontwijkt aggressie en geweld, tolerant, opgewekt, kalm, goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid, gevoelig, meevoelend, vrij van jaloezie, houdt van lezen en het gezelschap van wereldse mensen.

Als kind ben je erg veranderlijk en heb je de neiging om je “af te zonderen” – daarom heb je veel begrip en ondersteuning nodig. Je moet je vooral over alles en iedereen kunnen uitlaten. Met de juiste begeleiding word je op volwassen leeftijd een echte vriend voor anderen. Je houdt dan van harmonie, rechtvaardigheid en schoonheid. Belangeloos dien je de gemeenschap. Daarbij is niets je te veel. Je hebt een groot aanpassingsvermogen.

Om anderen ter wille te zijn doe je soms “te gauw concessies”. Daardoor word je soms afgeleid van je eigen weg. Denk eens wat vaker aan je eigen belang en wees niet zo bang de sympathie van anderen te verliezen. Door je kameleonachtig gedrag kun je je ware karakter soms zo goed maskeren dat bekenden zich enorm in jou kunnen vergissen.

Olijf in bloei

DE OLIJFBOOM (Olea europaea):

  • Gebruikte delen: olijven (groene/zwarte vruchten) voor de olie (koude persing), olijfblad
  • Werkzame bestanddelen: water, olie, koolhydraten, eiwitten, mineralen: calcium, organische zuren, enzymen, provitamine A, vitaminen van de B-groep & iridoïde
  • Eigenschappen: bloeddrukverlagend, bloedsuiker-verlagend, galdrijvend, galsecretie-bevorderend, laxerend, urinedrijvend, verzachtend, zwelling-verminderend

olijf-tak

BACH-BLOESEM therapie: “onvoldoende interesse voor het heden” (Olea europaea) 

Voor hen die zich volledig uitgeput voelen, die zowel lichamelijk als geestelijk aan het einde van hun krachten zijn. Ze eisten zware prestaties van zichzelf zonder zich ontspanning te gunnen en verbruikten zo hun energiereserves. Elk beroep dat nu op hen wordt gedaan, vormt een onoverkomelijke opgave, ze snakken naar rust en slaap.

negatief: totale uitputting:

  • na langdurige zelfopoffering en veel slaapverlies bij verpleging van een zieke
  • na een periode van weinig slaap
  • na jarenlang uitoefenen van een nevenberoep

positief: herstelde vitaliteit:

  • bij slopende fysieke aandoeningen
  • voor personen met een druk bezet leven en weinig tijd tot ontspanning
  • bij de behandeling van alcoholisten
  • na langdurige ondervoeding
Advertenties