DE HAAGBEUK

DE HAAGBEUK (4-13/6 en 2-11/12): “een loyale vredestichter”

fagusSylvaticaOverzicht

Haagbeuken willen andere mensen graag “helpen en dienen”. Ze verstaan de kunst van het luisteren en kunnen zich goed in situaties inleven. Zij willen tegenstellingen overbruggen. De haagbeuk is zeer vergevingsgezind en geeft iedereen gelijke kansen. Vrienden zal hij nooit aanvallen. Hij levert liever iets van zijn eisen in en berust in dat lot. De haagbeuk kan zich snel aanpassen aan zijn omgeving. Logisch dus dat hij een graag geziene gast is, te meer daar hij veel aandacht besteedt aan zijn “uiterlijk”.

De haagbeuk is op zoek naar erkenning en bewondering. Hij wikt en weegt, bang het verkeerde te kiezen. De haagbeuk heeft een sterk “plichtsbesef”. Het leven van de haagbeuk is beheerst en gedisciplineerd, maar diep van binnen sluimeren vele wensen. Hij verlangt naar een romantische partner en warmte. De haagbeuk is in de liefde niet op zoek naar het alledaagse, maar fantaseert graag en laat zich liever nog verrassen. Het is moeilijk voor zowel de haagbeuk zelf als voor zijn partner om zijn gevoelens geheel te bevredigen.

Kernwoorden: van koele schoonheid, let op zijn uiterlijk en conditie, goede smaak, is niet egoistisch, maakt het leven zo comfortabel mogelijk, leidt een redelijk en gedisciplineerd leven, zoekt  vriendelijkheid en erkenning in een emotionele partner, droomt van ongewone minnnaars, is zelden gelukkig met zijn gevoelens, wantrouwt meeste mensen, is nooit zeker van zijn beslissingen, erg nauwgezet.

Energie: je hebt een diep gevoel voor rechtvaardigheid en je bent erg loyaal. Je voelt je soms snel verantwoordelijk voor dingen en daarom krijg je nogal eens de Zwarte Piet toegespeeld. Jij bent zo’n type dat graag tegenstellingen wil overbruggen, omdat je iedereen graag gelijke kansen geeft en vergevingsgezind bent. Je zal eerder onrechtvaardigheden accepteren dan dat je een ander aanvalt of beschuldigt. Ook als je het moeilijk hebt, draag je gelaten je lot.

Als “voorjaarsboom” ben je in geestelijk opzicht zeer beweeglijk. Plannen en meningen kun je van het ene op het andere moment radicaal veranderen. Je kunt je verbluffend goed aanpassen aan je omgeving. Je bent daarom zeer geschikt voor beroepen die een publiek vereisen. Je bent in elk geval een graag geziene gast.

Als “najaarsboom” ben je iets minder licht en luchtig. Je trekt duidelijker je grenzen. Net als de voorjaarshaagbeuk ben je optimistisch en romantisch aangelegd. Haagbeuken zijn zeer geschikt voor het theater.

haagbeuk

Haagbeuk eigenschappen (Carpinus betulus)  (zie ook Beuk – Fagus sylvatica L.):

Haagbeuk of Carpinus wordt veel toegepast als haag in de tuin. In april verschijnt het nieuw groen blad, 1 maand vroeger dan de beuk of Fagus sylvatica L. De haagbeuk krijgt in de herfst mooi gele herfsttinten en verliest dan zijn blad (de Fagus behoudt zijn verdord bruin blad) Hij groeit vlugger en is beter bestand tegen harde wind dan de Fagus.

ART-Carpinus-betulus-herfst

BACH-BLOESEM therapie: “Onzekerheid” (Carpinus betulus):

Voor vermoeide, eerder mentaal uitgeputte mensen na een eenzijdige (geestelijke) belasting. Ze hebben het gevoel niet opgewassen te zijn tegen de alledaagse, voorspelbare routineuze zaken.

negatief: geestelijk futloos:

  • na overmatig zintuigelijke belasting bijv. langdurig TV kijken / veel lezen / lange tijd op een beeldscherm staren
  • na langdurig aan bed gekluisterd te zijn door bijv. een beenbreuk, waarbij men veel plannen gemaakt heeft en zoveel nagedacht heeft dat men mentaal uitgeput is.
  • bij therapie van drugsverslaafden die willen afkicken

positief: geestelijke kracht en frisheid:

  • voor de “maandagmorgen ziekte”; als men opkijkt tegen de sleur van de week , het dagelijkse werk wat te zwaar valt
  • Haagbeukcompressen voor vermoeide geïrriteerde ogen
  • Haagbeukessence voor spataderen
  • voor een “zwaar hoofd” en het zich vermoeider voelen bij het opstaan dan bij het slapen gaan