Yule (21-23 december)

Yule (of Joel) is de Winter Zonnewende, Midwinter. De kortste dag en de langste nacht, vanaf nu worden de dagen weer langer. We vieren dus de langste nacht van het jaar.

blessedyulepentagramyule2016

De God (de Zon) wordt geboren uit de Godin. Eigenlijk viert iedereen het Yulefeest: Horus werd Isis geboren, Maria bracht Jezus ter wereld. Toeval? Neen, veel Pagan feesten zijn door de Christenen geadopteerd en leven dus voort in hun Godsdienst. Wat je niet kunt verwoesten, palm je in. Binnen de Noorse traditie is Yule Nieuwjaar. Yule betekent ‘wiel’. Het wiel van het jaar bereikt zijn keerpunt in de langste nacht.

Tijdens Yule vindt er een strijd plaats tussen koning Eik en koning Hulst. Koning Eik wint. Zo wordt de strijd tussen duisternis en licht voorgesteld. De eik staat symbool voor de ‘opbouwende kracht’ en heerst van midwinter tot midzomer. De hulst staat symbool voor de afbrekende kracht en heest van midzomer tot midwinter.

Om de terugkeer van het licht te vieren steekt men met Yule grote vuren aan, maar het vuur heeft ook een ‘transformerende werking’. Het vuur heeft de ‘goddelijke vonk’ in zich, de vonk die elk jaar Moeder Aarde bevrucht. Vroeger werd met Yule een groot eikenhouten blok verbrand (het Yule-blok), vaak in de haard. Het blok werd met wijn besprenkeld en er werden veldvruchten op gestrooid, ook bepaalde kruiden werden op het blok gebonden of in het vuur gestrooid. De as van dit blok werd met Imbolc over de akkers uitgestrooid voor er gezaaid werd. Het vuur heeft de vruchtbaarheid van de eik getransformeerd. Het restant van het Yuleblok werd goed bewaard, want daarmee werd het volgende jaar het nieuwe Yuleblok aangestoken.

De tijd van Yule is uitermate geschikt om zaken die al een tijdje vastzitten nieuw leven in te blazen. Yule is ook een tijd van ‘contemplatie’, zowel in de natuur als in de menselijke psyche. In onszelf zoeken we om de natuur te begrijpen. Yule is dus de Geboorte van het Licht, de langste nacht van het jaar, inzichten proberen te verkrijgen, toekomst plannen, het naar binnen keren.

Yule is ouder dan kerstmis, maar wordt op ongeveer dezelfde manier gevierd. De traditionele kerstboom is al een oud gebruik, alleen werd hij vroeger versierd met ‘appels’, vruchten en zelfgebakken koekjes. De boom symboliseert dat het leven verder gaat in de winter, en bevordert de terugkomst van de lente. Yule is een echt familiefeest, waar veel pakjes en eten bij hoort.

yueleblassings yulewassail

Wat kun je op je altaar plaatsen:

Kleuren: rood, groen, wit, goud en zilver

Kruid: hop, maretak, hulst en wijnruit.

Wierook: mirre, nootmuskaat, den, sandelhout & kaneel

Diversen: klein kerstenboompje, draden met gekleurde lampjes

Godinnen en goden: yule godinnen zijn alle godinnen die afgebeeld staan met een spinnenwiel en echte moeder godinnen zoals Bridgid, Isis, Demeter, Gaea & Diana. Yule goden zijn alle herboren (zonne-)goden en gewone zonnegoden zoals Apollo, Ra, Odin, Lugh, koning Eik & de groene man.

Zelf een “magische Yule krans” maken met mos. Terwijl je met de klok meegaat, herhaal je onderstaande chant en visualiseer je dat het eerste winterzonnetje de kamer binnenkomt en vult met licht:

“Winter bor’n, mystic ring, Bring us power by the Solar King.”

Als het mos erop zit, sprenkel dan lekker geurende dennen essentiële olie erop, dat trekt geluk en wijsheid aan. Daarna bind je takjes maretak op de krans. Als je klaar bent, hang dan je schitterende magische krans aan de voordeur om ‘eeuwigheid en vernieuwing’ te brengen, de krachten van de nieuwe zon.

natuurgedicht

Advertenties