Vrouwelijke maanmagie

De maan is vrouwelijk en neemt zowel als planeet als in de gedaante van Godin een belangrijke plaats in ieders leven in. In de astrologie verwijst de maanstand naar het “gevoelsleven” van de persoon. Bij de man verwijst de maanstand naar zijn zachtere, vrouwelijke kant. Het is ‘Yin’ en ‘Yang’, of de ‘Animus’ en ‘Anima’ van Carl Jung.

moon-phases3-goddess

De vrouw met haar maandelijkse stonden en de maan met haar maandelijkse standen, op- en afgaand, volgens een bepaald ritme, net zoals de getijden van de zee. Artemis, de Griekse maangodin, werd vaak omschreven als de drie-éénheid: de jonge, reine maagd; de vruchtbare vrouw en de oude, wijze kol. Deze drie-éénheid vind je ook terug in de maanstanden, het eerste kwartier, de volle maansikkel en vervolgens het afnemende, laatste kwartier, maar ook in de drie-eenheid van het dagelijkse bewustzijn, het onderbewuste en het hoger bewustzijn. Dit concept treffen we ook aan bij de Godin Isis (Egypte) en bij de ‘trisquel’functie van de Godinnen Aphrodite-Selene-Hecate. Ten tijde van het monotheïsme en het patriarchale tijdperk is de positie van de “moedergodin” helaas wat in de verdrukking geraakt, maar tot op vandaag is en blijft het concept heel herkenbaar: vrouwelijke intuïtie, zachtheid, warmte, ontvankelijkheid, verzorgend, minnares en moeder.

MaangedichtOndergaandeZon

Symbolisch staat het eerste kwartier van de maan voor de ontwikkeling van de eicel, gevolgd door de volle maan, die een eventuele conceptie aangeeft, en uiteindelijk de nieuwe maan als het ogenblik waarop het onbevruchte materiaal wordt afgebroken en losgelaten tijdens de menstruatieperiode. De nieuwe maan is een moment van rust, stilte en bezinning en daarna begint alles van vooraf aan opnieuw met een volgende, “kleine cyclus”.

De “grote cyclus” symboliseert de drie belangrijke fasen in het vrouwen-leven, fysiek maar ook mentaal: de vrouw als jonge maagd, de vruchtbare vrouw, in staat om kinderen te baren en vervolgens de vrouw die de leeftijd van de menopauze voorbij is.

Vier_maanfasenMaanstanden

WASSENDE MAAN: de jonge vrouw

De eerste ontwikkelde eicel, de eerste menstruatie, de ontwikkeling van de borsten, allemaal tekenen dat het jonge vrouwenlichaam zich voorbereidt op de volgende fase: die van de vruchtbare leeftijd. Dit alles wordt in gang gezet door het hormonale systeem. Als het jonge hormonale systeem in evenwicht is, zal dit latere moeilijkheden voorkomen. Op die manier kunnen problemen rond zwagerschap, bevalling en/of eventuele postnatale depressie worden vermeden en zullen wellicht ook de zogenaamde ‘overgangsjaren’ vlotter verlopen.

Kruiden tegen menstruatiepijn: alchemilla vulgaris, capsella bursa pastoris & salvia. Bij het uitblijven van de menstruatie: achillea millefolium, agnus castus & humulus lupulus.

 

VOLLE MAAN: de vruchtbare vrouw

Wanneer de eerste jaren van een normale menstruatiecyclus achter de rug zijn en de biologische klok aangeeft dat er een kinderwens is, wordt de anticonceptiepil stopgezet. Als alles naar wens verloopt, komt er dan eindelijk de zwangerschap en daarmee komen we in het stadium van de vruchtbare, volle maan en, voor de vrouw in kwestie, bij een mooie bolle buik. De volle maan regeert over het moederschap.

De vruchtbare periode, de ‘tussenjaren’, zal in het leven van een vrouw in de meeste gevallen volgens een bepaald vast ritme verlopen: een cyclus rond de 28 dagen welke identiek is aan de maancyclus.

Elke vrouw zal de eventuele ups en downs in haar gemoedsgesteldheid in de loop van elke maand op haar unieke manier ervaren, ook heel erg afhankelijk van haar eigen ‘Maan-gevoeligheid’.

 

AFNEMENDE MAAN: de rijpere, wijze vrouw

Eenmaal in de overgangsjaren is er een verminderde toevloed aan hormonen en veroudert de baarmoeder. In dit stadium is de maan afnemend, tot wanneer ze uiteindelijk het laatste kwartier bereikt. In termen van de maangodin komen we terecht bij de rijpere vrouw of oude kol die de wijsheid bezit waaraan de jonge vrouw niet kan tippen. Eenmaal de opvliegers of warme opwellingen achter de rug zijn, staat daar een vrouw die nog heel wat jaren te gaan heeft. Deze vrouw staat haar mannetje, voelt zich evenwichtiger en is bevrijd van de lasten van de maandelijkse periode. Zij is de raadgeefster bij uitstek voor de jongere generatie vrouwen en moeders die alles nog moeten ontdekken en ervaren.

Kruiden tegen opvliegers: cimicifuga racemosa, humulus lupulus, salvia officinalis, trigonella foenum graecum, vitex agnus castus & linum usitatissimum (zaad).

HecateGodin

De vrouw is een “Maanmagisch” wezen.

Laten we onze maancyclus in ere houden en haar recht doen, zodat haar

weerschijn alle vrouwen met wijsheid mag verlichten !

Maanpaar

 

Advertenties