ORAC waarde: top-100 gezondste voedingsstoffen

De volgende voedingsmiddelen zijn gerangschikt op ORAC-sterke-waarde. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Kortom, ORAC-eenheden meten de antioxidant capaciteit van levensmiddelen. Hoe hoger, hoe beter. Voedsel met een hoge antioxidantwaarde kan enorm helpen om de risico’s van kanker, degeneratie en ziekte te verlagen.

OracWaardeLijst

Een antioxidant is een molecuul dat de oxidatie van andere moleculen met zuurstof remt. Oxidatie is een chemische reactie van elektronen of waterstof. Bij het oxideren kunnen vrije radicalen ontstaan. Op hun beurt kunnen deze radicalen kettingreacties veroorzaken. Wanneer deze reactie optreedt, kunnen cellen beschadigen of gedood worden waardoor je sneller veroudert. Als je jong wilt blijven doe je er goed aan veel antioxidanten te nemen. Antioxidanten beëindigen namelijk deze kettingreacties door het verwijderen van vrije radicalen. Voorbeeld antioxidanten zijn thiolen, ascorbinezuur (=vitamine C) of polyfenolen. Polyfenolen komen ruimschoots voor in groene thee.

De meesten van ons hebben wel gehoord dat bosbessen zeer gunstig zijn voor de gezondheid. Wist je dat er ongeveer 60 voedingsmiddelen en kruiden bestaan die nog beter zijn? De top 20 voedingsmiddelen met de hoogste ORAC-waarde van voedsel zijn aanzienlijk krachtiger dan de rest.

Een dagelijkse volle theelepel ongezoete cacaopoeder gemengd in een heerlijk drankje, bijv. in rauwe melk, zal waarschijnlijk zorgen voor een lang en gezond leven.

Felle kleuren, veel antioxidanten: met name voeding met felle kleuren (pigmenten) bevatten veel antioxidanten. Boven de 150.000 zit kruidnagel, kaneel, geelwortel en oregano. Alle vier zijn dit veel gebruikte kruiden in de Ayurvedische keuken. Verder hebben met name noten, kruiden, bessen en cacao zeer hoge waardes. Doe hier uw voordeel mee: gebruik zoveel mogelijk verse kruiden in uw maaltijden.

Kruiden

Top 100: ORAC waarden-lijst  – per 100 gram:
1     Kruidnagel, gemalen = 314.446
2     Sumac zemelen = 312.400
3     Kaneel = 267.536
4     Sorghum, zemelen, rauwe = 240.000
5     Oregano, gedroogd = 200.129
6     Kurkuma, gemalen = 159.277
7     Acai bessen, gevriesdroogd = 102.700
8     Sorghum, zemelen, zwart = 100.800
9     Sumak, graan, ruwe = 86.800
10    Cacaopoeder, zonder suiker = 80.933
11    Komijnzaad = 76.800
12    Maqui bessen, poeder = 75.000
13    Peterselie, gedroogd = 74.349
14    Sorghum, zemelen, rood = 71.000
15    Basilicum, gedroogd = 67.553
16    Chocolade, ongezoete = 49.926
17    Kerrie/Curry poeder = 48.504
18    Sorghum, graan, hi-tannine = 45.400
19    Chocolade, poeder = 40.200
20    Maqui bessen, sap = 40.000
21    Salie = 32.004
22    Mosterdzaad, geel = 29.257
23    Ginger, de grond = 28.811
24    Peper, zwart = 27.618
25    Tijm, vers = 27.426
26    Marjolein, verse = 27.297
27    Goji bessen = 25.300
28    Rijst zemelen, ruwe = 24.287
29    Chili poeder = 23.636
30    Sorghum, graan, zwart = 21.900
31    Chocolade, donker = 20.823
32    Vlas romp lignanen = 19.600
33    Chocolade, halfzoete = 18.053
34    Pecannoten = 17.940
35    Paprika = 17.919
36    Appelbes, rauw = 16.062
37    Dragon, verse = 15.542
38    Gemberwortel, rauw = 14.840
39    Vlierbessen, rauw = 14.697
40    Sorghum, graan, rood = 14.000
41    Pepermunt, verse = 13.978
42    Oregano, verse = 13.978
43    Walnoten = 13.541
44    Hazelnoten = 9645
45    Cranberries, rauw = 9584
46    Peren, gedroogd = 9496
47    Savory, verse = 9465
48    Artisjokken = 9416
49    Bruine bonen, rode = 8459
50    Pink bonen = 8320
51    Zwarte bonen = 8040
52    Pistachenoten = 7983
53    Aalbessen = 7960
54    Pinto bonen = 7779
55    Pruimen = 7581
56    Chocolade, melkchocolade = 7528
57    Linzen = 7282
58    Agave, gedroogd = 7274
59    Appelen, gedroogd = 6681
60    Knoflook poeder = 6665
61    Bosbessen = 6552
62    Gedroogde pruimen = 6552
63    Sorghum, zemelen, wit = 6400
64    Citroenmelisse, bladeren = 5997
65    Sojabonen = 5764
66    Uienpoeder = 5735
67    Bramen = 5347
68    Knoflook, rauwe = 5346
69    Cilantro verlaat = 5141
70    Wijn, Cabernet Sauvignon = 5034
71    Frambozen = 4882
72    Basilicum, verse = 4805
73    Amandelen = 4454
74    Dille = 4392
75    Zwartogenboon = 4343
76    Appelen, Red Delicious = 4275
77    Perziken, gedroogd = 4222
78    Rozijnen, wit = 4188
79    Appelen, granny smith = 3898
80    Dadels = 3895
81    Wijn, rood = 3873
82    Aardbeien = 3577
83     Pindakaas, glad = 3432
84    Aalbessen, rood = 3387
85    Vijgen = 3383
86    Kersen = 3365
87    Kruisbessen = 3277
88    Abrikozen, gedroogd = 3234
89    Pinda’s, alle soorten = 3166
90    Witte kool, rode = 3145
91    Broccoli = 3083
92    Appels = 3082
93    Rozijnen = 3037
94    Peren = 2941
95    Agave = 938
96    Bosbessensap = 2906
97    Kardemom = 2764
98    Guava = 2550
99    Sla, rode blad = 2380
100  Druivensap = 2377

* veel van deze kruiden hebben hulpstoffen nodig om een gezondheids-effect te hebben, bijv. Kurkuma neem je het beste op samen met zwarte peper en vet (extra vierge olijfolie).

** bron: USDA government

zuur-base-evenwicht

Advertenties