Mede

MedePicture

Mede, of honingwijn, is waarschijnlijk één van de oudste alcoholische dranken, gekend bij diverse volkeren over heel de wereld. Er werden verwijzingen naar het gebruik van mede gevonden in zeer oude teksten zoals de Veda (4.000 jaar oude geschriften uit India) en antieke Griekse literatuur, o.a. in de saga van Orfeus. De Romeinse legers ontdekten dat mede bij de bewoners van Brittania (het huidige Verenigd Koningrijk) zeer gekend was.
Natuurlijk, meest tot de verbeelding sprekend is het populaire beeld van Vikingen die mede uit “koehorens” dronken.

Ook in onze contreien werd er volop mede gebrouwen maar over de jaren werd mede vervangen met bier. De jongste jaren kent mede een heropleving, niet onterecht want mede is een “heerlijke, veelzijdige” drank die je op verschillende manieren kan genieten.

Volgens de overlevering was het Wodan (ook gekend als Odin) die het geheim van de mede van de dwerg Suttung stal en het als geschenk aan de mensen van de aardse wereld gaf.

De Germaanse krijgers dronken mede in elkaars gezelschap terwijl zij zich hun heroïsche daden herinnerden; de barden zouden door het drinken van mede poëtische inspiratie van Wodan/Odin gekregen hebben. Pasgetrouwden dronken in de eerste maand van hun huwelijk dagelijks niets anders dan mede in de overtuiging dat dit hen een “vruchtbaar” en voorspoedig leven zou geven (cfr. de Engelse term honeymoon, of “honingmaan”).
Natuurlijk speelde het alcoholgehalte een rol bij het welgevoel van de drinker maar ook de geneeskrachtige werking van honing had een zekere invloed.

Mede kende een grote populariteit enerzijds omdat het niet voorbehouden was aan een elitaire klasse maar anderzijds ook omdat het een zeer gemakkelijk te brouwen drank was, i.e. door eenvoudigweg honing in water te laten fermenteren. Hoewel oorspronkelijk het alcoholpercentage rond 6-8% lag en mede gedronken werd als bier, is de moderne mede van hoger alcoholgehalte.

Serveersuggesties

De veelzijdigheid van mede is enkel beperkt door je eigen creativiteit…
Als aperitief, bij het hoofdgerecht of het dessert. Perfect te genieten in zowel de zomer, met wat ijsblokjes, als in de winter, puur. Gebruik mede in de keuken, om fruitsalade wat op te peppen, om gedroogd fruit op te leggen of als (varken)vleesmarinade.

Voor het recept:  zie ook https://hecatedeinze.wordpress.com/recepten/

Advertenties