Zelf afwasmiddel maken van klimop

Heb jij ook zo’n woekerende klimop in je tuin? Goed nieuws! Geïnspireerd door de bekende Britse tuinier James Wong heeft de Belgische kruidenexpert Heidelien Bultynck een afwasmiddel ontwikkeld op basis van klimop.

klimopsop

Al die commerciële afwas- en wasproducten worden gemaakt op basis van aardolie, ze zijn vrij duur en bovendien niet goed voor de natuur. Vervuilende stoffen raken in het water. Om maar te zwijgen van de schadelijke stoffen die op je lichaam terechtkomen. Sommige zijn kankerverwekkend, wijst onderzoek uit.

Steeds vaker kom je wasnoten uit India tegen als ecologisch alternatief voor wasmiddel. Maar je kunt een stuk dichter bij huis blijven om gezond en schoon te wassen, want ook vorige generaties in ons land hielden zich schoon met planten uit de natuur. Verschillende inheemse planten bevatten “saponinen”, de stof die je nodig hebt om zeep te maken. Je vindt die krachtige ontvetters in onder meer klimop, paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem.

Het recept voor de klimopsop is simpel en snel. Wie gewend is aan een paar druppels gifgroene dennengeur uit de fles, moet echter wel even omschakelen. De geur van saponinen wijkt ver af van de frisse bloemen- of citrusgeurtjes. En door de milde werking heb je al gauw een half kopje afkooksel nodig om de vaat te doen. De zeepplanten kunnen wat aanslag achterlaten in je gootsteen of douche. Dit kun je deels voorkomen door een natuurlijke ontharder, zoals citroensap of azijn, aan je waswater toe te voegen.
In het potje schuimt het wel, in de afwasteil niet. Maar borden, kopjes en bestek werden echt prima schoon! Zuur toevoegen zorgt ongetwijfeld dat het nog beter ontvet. En het verlengt de houdbaarheid.”

BASISRECEPT:

Ingrediënten: 50 g verse bladeren van klimop (Hedera helix L.) + 1 liter leidingwater

Bereidingswijze: pluk de bladeren zonder steel. Weeg 50 g af en doe ze in een blender. Voeg er 1 liter water aan toe en mix. Giet het mengsel in een kookpot en breng zachtjes aan de kook. Laat nog 2 minuutjes doorkoken en haal de pot van het vuur. Giet het afgekoelde afkooksel door een theedoek en doe in een fles.

Houdbaarheid: enkele weken op een koele plaats. De saponinen in klimop hebben schimmelwerende en antibacteriële stoffen, waardoor dit afkooksel relatief lang houdbaar is.

KlimopSopopFles

AFWASMIDDEL:

Ingrediënten: 100 ml citrusazijn + 900 ml klimopaftreksel

Bereiding: doe de schillen van je uitgeperste biologische sinaasappels, citroenen of andere citrusvruchten in een schaal. Druk ze goed aan en overgiet met een witte alcoholazijn van 8° tot de schillen onder staan. Zet het deksel op de bokaal en laat het trekken. Schud dagelijks. Zeef na vier weken het afreksel, pers de schillen uit en vang de azijn op. Meng 100 ml van de citrusazijn met 900 ml van het klimopafreksel. Giet in een fles.

Gebruik: voeg een finke scheut toe aan je warm afwaswater.

Houdbaarheid: dit afwasmiddel is minstens één jaar lang houdbaar.Dit afwasmiddel schuimt niet, maar is een effectieve ontvetter. Het is bovendien antibacterieel en schimmeldodend. Het product ruikt lekker fris en met dit recept geef je het keukenafval een tweede leven. Heb je geen citrusschillen, dan kun je ook citroenverbena (Aloysia triphylla), citroenkruid (Artemisia abrotanum) of lavendel (Lavandula vera) gebruiken voor de geur.