Madeliefje – Bellis perennis

Kruid van de maand:

Madeliefjes

Madeliefjes vind je op haast overal, het is een echt kinderkruid. Kinderen zijn er vaak dol op en wie heeft er als kind nou niet een krans van madeliefjes gevlochten? Je kunt de bloempjes en de blaadjes gewoon eten, de knopjes nog een beetje dicht smaken lekkerder dan dat zij helemaal open zijn. Een paar madeliefjes in de soep als garnering maakt het voor kinderen (en volwassenen) een waar feest. Thee kun je maken van de open bloemen het bevat veel vit C, calcium en magnesium. Ook heeft madelief een fantastische combinatie van een aantal inhoudsstoffen die ervoor zorgen dat de werking aansterkend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend en wondhelend is.

Recepten:

Madeliefjeswijn:
Laat 20 gram vers bloem en blad 5 minuten zachtjes borrelen in 1 liter wijn.
Zeef het mengsel en bewaar in een donkere glazen fles.
Neem elke dag een kopje voor een heerlijk en gezond voorjaarsdrankje dat ook helpt bij het ophoesten van slijm.

Spinaziesoep met madeliefjes:
300 gram spinazie
1 gesnipperd uitje
2 gesnipperde knoflookteentjes
1/2 tl oregano
100 ml room
800 ml bouillon
Versgeplukte madeliefjes
Roerbak de ui en de knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak totdat deze geslonken is. Doe de bouillon erbij, pureer de spinazie voeg oregano toe. Breng dit geheel aan de kook, even kort doorkoken. Voeg de room toe en verhit dit nog een minuut.
Verdeel de soep over vier borden en strooi er wat Madeliefjes in.
Eet smakelijk!

Advertenties