Het “Maartse” viooltje

MaartsViooltje

Het “maartse viooltje”, een van de vroegst bloeiende voorjaarskruiden, dat zich verspreid over de grond met kruipende stengels. Het is een meerjarig kruid die in de winter groen blijft, een bodembedekker die het prima doet in loofbossen. De naam “Viola” komt uit het latijn en is door de Romeinen overgenomen van het Griekse ‘ion’, waarmee een welriekende plant, in het bijzonder het viooltje werd bedoeld. Odorata betekent meestal welriekend. De Kelten hadden deze bloem als symbool voor maagdelijkheid en brouwden van de hartvormige blaadjes een liefdesdrankje wat een gebroken hart zou kunnen genezen.

Magische Tip
Het eerste Maartse viooltje wat je in het voorjaar vindt, bezit bijzonder magische krachten…..Ik adviseer je dan ook om deze op te eten (zonder de wortel); dit zorgt ervoor dat je het hele jaar vrij blijft van koorts, kiespijn en andere klachten…en…..het zal je grootste wens vervullen. Het Maartse viooltje is rijk aan vitamine A en C en bevat salicinezuur dat ook in aspirine wordt gebruikt. Dat verklaart waarom het werd toegepast bij hoofdpijn, migraine en slapeloosheid.

Viooltjes werken ook slijmoplossend en kunnen daarom gebruikt worden om een hoest bedarend drankje te brouwen.

Viooltjes hoestsiroop
Giet één dl heet water over 50 gr Viooltjesbloemen en laat dit een nacht staan. De volgende dag filteren en in de vloeistof langzaam 150 gr suiker of honing oplossen, nog 20 minuten laten inkoken tot siroopdikte.
Theelepeltje siroop meerdere keren per dag innemen.

Let op: viooltje is geen kruid wat je langere tijd achtereen moet gebruiken!

Advertenties